Saopštenje CZ Srebrenik: Velike razmjere požara u Murex-u uzrokovala je i kasna dojava

by nedim
| 18:43

U povodu velikog požara na objektu firme Murex, saopćenjem za javnost oglasila se Općinska služba CZ Srebrenik.

U saopćenju, koje prenosimo u cjelosti se navodi:

Dana, 17.09.2018 godine oko 20,10 sati u naselju Špionica izbio je požar u   firmi „Murex“  koja se bavi   uvozom i prodajom svih vrsta keramičkih pločica, sanitarne opreme i opreme za kupatila, hidroizolacionih i termoizolacionih materijala, materijala za izradu ravnih krovova i industrijskih podova.

Dojava o požaru je neshvatljivo kasnila, pa je prvi poziv Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici od strane slučajnog prolaznika registrovan u 20,40 sati, ( pola sata nakon izbijanja požara ) što je bilo dovoljno da se požar razvije u takve razmjere da je po dolasku jedinice na intervenciju požar već bio zahvatio kompletno sjeverozapadno krilo zgrade.

Materijali koji su se nalazili u skladišnim i drugim prostorima pogodovali su razvoju požara.

Profesionalna vatrogasna jedinica je u vremenu od 20,50 sati ( ponedjeljak ) pa do  08,00 sati ( utorak ) djelovala sa 8 profesionalnih vatrogasaca, kojima smo tokom noći na ispomoć angažovali/pridodali dio dobrovoljne vatrogasne jedinice Vatrogasnog društva Srebrenik, te po jednu posadu Profesionalnih vatrogasnih jedinica iz Brčko distrikta BiH i općine Lukavac. PVJ Tuzla se odazvala i bila voljna doći na ispomoć ali po procjeni komandira PVJ Srebrenik nije angažovana.

Tokom vatrogasne intervencije u više navrata se, uz upotrebu izolacionih aparata ulazilo u požarom zahvaćen prostor kako bi se našao čuvar/portir, koji se po informacijama od strane radnika firme „Murex“ nalazio unutar opožarenog objekta. Do zaključivanja ove informacije, iako je požar stavljen pod kontrolu i obiđene sve prostorije, navedena osoba nije pronađena.

Angažovanje vatrogasnih jedinica susjednih opština je vršeno u skladu sa Općinskim planom zaštite od požara. (Vrši se na zahtjev Općinskog načelnika ili osobe koju on ovlasti.)

U vatrogasnoj intervenciji bilo je angažovano 5 vatrogasnih vozila, tri iz Srebrenika i po jedno iz susjednih opština.

Šteta koja je nastala požarom je ogromna, a nadležni organi će je procijeniti.

Nadležni organi Ministarstva  unutrašnjih poslova će utvrditi uzrok požara – navodi se u saopćenju Općinske službe CZ Srebrenik.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.