BiH neće pooštriti mjere na granicama, Ministrica Gudeljević osjeća “pritisak”

by nedim
| 12:58
  •  
  •  
  •  
  •  

3103 vijece m

Sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, federalnog premijera Fadila Novalića i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića je završen.

“Ovaj sastanak je bio čak i bolji od prethodnog”, smatra ministrica Ankica Gudeljević. Kada je u pitanju glavna tema sastanka ministrica Gudeljević je izrazila zadovoljstvo što je konačno proradio Covax mehanizam.

“Nažalost, bili su to posljednji dani prvog kvartala, ali bar radi. Sada radimo na tome da ubrzamo isporuku u drugom kvartalu. Jutros smo dobili obavještenje da 81.600 doza AstraZeneca vakcina stiže 22/23. aprila. Sljedeće što očekujemo Pfizer krajem šestog mjeseca”, kazala je Gudeljević i najavila 120 000 doza iz Austrije, kao i ponudu Poljske od 380.000 vakcina.

Na sastanku je bilo govora i o Koordinacijskom timu.

Kada je u pitanju pooštravanje mjera razmatrano je uvođenje PCR testa na granicama. Došlo se do zaključka da nema potrebe za PCR testom jer to “ne možemo uskratiti našim građanima”.

Ministrica Gudeljević je istakla kako osjeća ogroman pritisak.

“Moja savjest jer apsolutno čista. Učinili smo sve u našoj moći kako bismo nabavili vakcine”, kazala je ona.

Precizirala je da zakon zabranjuje da Ministarstvo ulazi u pregovore sa proizvođačima, jer je dozvoljeno samo ulaženje u međunarodne sporazume. “COVAX i EU mehanizam su druga stvar”, kazala je Gudeljević. 

“Što se tiče granta od 13,5 miliona koji nam je EU dala, od toga 85% treba biti za nabavku vakcina. Namijenjen je isključivo za nabavku vakcina iz EU”, precizirala je ministrica Gudeljević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da su razgovarali o nekoliko tema u vezi daljnjih aktivnosti, kao što su nabavka vakcina te kako u budućnosti provoditi vakcinaciju građana u BiH. 

Poručio je građanima da tokom narednih praznika poštuju mjere kako bi u što većoj mjeri ograničili širenje virusa.

“Dobili smo određene zadatke koje ćemo u narednom periodu realizirati i želim pohvaliti odličnu saradnju s Ministarstvom civilnih poslova BiH i Federalnim ministarstvom zdravstva. Nastavit ćemo da radimo u korist svih naših građana”, istakao je.

Šef Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta Sead Šadić istakao je da je u tom distriktu danas otpočela vakcinacija zdravstvenih radnika.

“Imamo sve raspoložive ljudske i materijalne resurse, kao i opremu za realizaciju plana vakcinacije”, naglasio je. 

Putem Ujedinjenih nacija osmišljen je i pokrenut program COVAX mehanizam u koji se uključila i Bosna i Hercegovina i ravnopravno, kao i ostale zemlje, uplatila komercijalnu cijenu. Naručeno je 1.232.000 doza vakcina i za njih je unaprijed plaćeno 13 miliona dolara.

(TI/Federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.