Koalicija “Pod lupom”: Zabilježena 364 slučaja preuranjene, zakonom zabranjene kampanje

by nedim
| 16:18

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom”, koja posmatra predizborni period u BiH, je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu prezentovala Prvi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju Općih izbora 2018. koji obuhvata period od 23.07.-02.09.2018. godine.

Koalicija ‘’Pod lupom’’ ima 63 dugoročna posmatrača/ice u svim općinama, gradovima i Brčko Distriktu BiH. Zajedno rade na posmatranju rada i sjednica lokalnih izbornih komisija, posmatranju aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom i poštivanju rokova, otkrivanju i prijavi izbornih nepravilnosti, praćenju medija i pripremi posmatrača/ica izbornog dana. 

U toku perioda koji obuhvata šest sedmica izvještavanja, posmatrači/ce Koalicije su zabilježili 364 slučaja preuranjene, zakonom zabranjene kampanje koju su sprovodila 32 politička subjekta.

Uprkos konstantnom upozoravanju na ovaj problem, broj slučajeva zakonom zabranjene, preuranje izborne kampanje je više od dva puta veći nego za isti period za Lokalne izbore 2016. godine.

‘’Žalosno je da oni koji ulaze u izbornu utrku kako bi postali legitimni predstavnici građana namjerno krše zakon, a da nadležne institucije ne čine ništa da to spriječe i/ili primjereno sankcioniraju. Izostanak adekvatnih sankcija i mehanizama potiče ovakvu praksu, a same parlamentarne političke stranke namjerno izbjegavaju rješavanje ovog pitanja kako bi mogle manipulirati voljom birača  Ovo nam govori da se politički subjekti ne obaziru na zakonske odredbe te da izostanak sankcija ohrabruje iste da nastave sa ovakvom praksom’’, rekao je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ‘’Pod lupom’’.

U 10 općina izražena je sumnja u ažurnost biračkog spiska, u 14 postoji sumnja na nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima, a zabilježen je i jedan slučaj moguće zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja poštom.

 Evidentiran je 31 slučaj zloupotrebe javnih resursa odnosno novca svih građana/ki BiH. Najčešće se ovi slučajevi ogledaju u intenziviranju javnih radova, zloupotrebama javnog budžeta, kompanija i javne funkcije. 

Uočeni su i pritisci na birače i kupovina glasova u 9 slučajeva, a u prethodne dvije sedmice prijavljeni su i pritisci na dugoročne posmatrače/ice Koalicije ‘’Pod lupom’’.

U dvije općine u Republici Srpskoj, nepoznate osobe su prijetile i verbalno napale posmatrače/ice Koalicije. U jednoj općini sav promotivni materijal Koalicije je potrgan odmah nakon što je i postavljen.

Tokom praćenja medijskog izvještavanja, u 9 općina su zabilježeni slučajevi pritisaka na medije a evidentirana su i 34 slučaja u kojima su mediji prenosili izjave koje sadrže elemente govora mržnje, neprimjerenog govora, zapaljivu ili ratnohuškačku retoriku.

Zabrinjavajući su i napadi na novinare/ke koji su se desili tokom ove godine. Koalicija najoštrije osuđuje pritiske i napade na novinare/ke jer, kako kažu, bez slobode medija nema ni slobonih i poštenih izbora.

Od 7. septembra, koji je dan zvaničnog početka izborne kampanje, Koalicija će na terenu imati dodatna 42 posmatrača/ice izborne kampanje koji će izvještavati o svim zabranjenim aktivnostima u izbornoj kampanji. Na isti dan počinje i sistematizovani monitoring medijskog izvještavanja koji će obuhvatiti 30 medija i 40 dana medijskog izvještavanja, uključujući 30 dana izborne kampanje i dodatnih 10 dana nakon izbornog dana.

Na izborni dan Koalicija ‘’Pod lupom’’ će angažovati 4.000 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica u svim općinama, gradovima i Brčko Disktriktu BiH koji će štititi glas svakog birača. Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za posmatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te prijaviti uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend