Robert Prosinečki pred Ligu nacija: Bitna nam je dobra atmosfera u timu

by nedim
| 11:18

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su otputovali danas u Belfast gdje će u subotu odigrati svoj prvi meč UEFA Lige nacija protiv Sjeverne Irske.Nakon trodnevnih priprema «A» selekcija BiH jutros putuje u Belfast gdje će u subotu odigrati prvu utakmicu u okviru UEFA Lige nacija. Ovo takmičenje bi moglo biti značajan faktor u kvalifikacijama za EURO 2020. godine, te je važno kakav nastup će imati bh. reprezentacija.

O tome ali i o proteklih osam mjeseci koliko je na čelu našeg najboljeg tima, govori selektor Robert Prosinečki:

”Mislim da sam u ovih osam mjeseci puno toga mogao vidjeti, ne samo u igračkom smislu, već općenito o životu u Sarajevu, navikama, druženju ali i bolje upoznati nove suradnika sa kojima radim. U biti tri puta samo bili na okupljanju, od Amerike, pa do Bugarske i Južne Koreje i mogu reći da je atmosfera pozitivna kao i iskustva o ovom periodu. Zadovoljan sam, pored sjajne atmosfere koju smo napravili, ovdje se dobro i osjećam”.

Selektore, stalno potencirate na atmosferi, koliko je ona zaista važna?

”U ovom dijelu Balkana, to je jako bitno. Kad imate dobru atmosferu i kad su svi spremni da se maksimalno posvete zajedničkom cilju, tada je sve moguće. Teško se može napraviti značajniji uspjeh ako toga nema, što smo vidjeli i na primjeru Hrvatske na nedavnom Svjetskom prvenstvu. Mislim da smo i mi na dobrom putu, mada se u nogometu nikad ne zna, uvijek se može okrenuti puno stvari ali do sada je sve uredu”.

Šta reprezentacija BiH može napraviti u Ligi nacija?

Uvijek se gleda rezultat, što je normalno, a on je bar u ovim prijateljskim utakmicama bio dobar, kao uostalom i igra Bosne i Hercegovine. Sada dolazi ono što je najvažnije a to su kvalifikacije, odnosno Liga nacija, poslije u dvanaestom mjesecu je i žrijeb za ono pravo što svi očekujemo a to je plasman na EP. Kroz sve ove utakmice sam vidio da ima kvalitete što je najvažnije kao i činjenica da Bosna i Hercegovina ima dobre igrače tako da bi neodlazak na EP bio neuspjeh.

Liga nacija je zanimljivo natjecanje i mislim da više znači manjim reprezentacijama koje kroz grupu imaju više šanse da odu na EP. To će biti dobri testovi za nas, očekujem da ćemo odigrati odlične utakmice koje su po našoj mjeri.”

Odnos sa igračima?

”Mislim da imam korektan odnos. Prihvatili su neke moje stvari i zamisli, kao recimo da hoću da imamo neki red, da znamo šta hoćemo, da vjerujemo u sebe. To i treba tako da bude. Nije dovoljno da samo mi vjerujemo da su oni dobri igrači, nego i sami treba da počnu vjerovati u to.”

Kakve su impresije kad je riječ o Savezu i uslovima za rad?

”Ne znam koliko saveza se može pohvaliti sa takvim kampom kao što ima BiH. Tamo imamo odlične uvjete, ali ne samo tamo i ovo je Savez koji daje sve za ”A” reprezentaciju kad je riječ o pripremama, hotelima, uvjetima putovanja. Zadovoljan sam i samo bih dodao da svi zajedno moramo raditi kako bi napravili uspjeh. Kad svi želimo i zajednički radimo na tome siguran sam onda da uspjeh neće izostati.” – istakao je Robert Prosinečki u razgovoru za NFSBiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend