Sarajevo: Tuča više stotina demobilisanih boraca i specijalaca!

by nedim
| 10:57

Više stotina demobilisanih boraca krenuli su od Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu glavnom saobraćajnicom, protestujući i uzvikujući: “Hoćemo registar!” 

Kako javljaju reporteri Faktora, upravo je izbila velika tuča između demobilisanih boracai pripadnika specijalne policije! 

Zahtijevaju od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da odmah zakaže sjednicu na kojoj će se usvojiti Zakon o demobilisanim borcima sa amandmanima koji su usvojeni na Domu naroda.

Na proteste je stiglo i desetak autobusa sa nekoliko stotina boraca, većinom iz Bužima. Tu su također i bivši pripadnici HVO-a, a pojačava se i prisustvo policijskih snaga.

Borci su od zgrade Parlamenta krenuli preko mosta Skenderija, uzvikujući: “Hoćemo registar!” Potom su izašli na glavnu saobraćajnicu. 

– Primam penziju od 43 marke. Bavim se poljoprivredom i stočarstvom i da nije toga, supruga i ja ne bismo mogli preživljavati. Ovdje sam došao kao borac da svi zajedno tražimo svoja prava i po mom mišljenju, borcima koji su navršili 65 godina života i nemaju nikakvih primanja država bi trebala dati penziju od 320 maraka. To smo zaslužili – rekao nam je Rasim Velagić, 70-godišnji demobilisani borac iz Bužima.

Kolona od pedesetak boraca i dalje se nalazi na ulicama u centru Sarajeva. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.