Borci nakon propalog sastanka: Ne odustajemo ni od registra, ni od 6 KM za svaki mjesec u vojsci

by admin2
| 8:29

Predstavnici HVO-a i Armije RBiH izrazili su veliko razočarenje neusvajanjem konačnog usaglašenog teksta Prijedloga zakona o demobilisanim borcima, poručivši da će istrajati i ostati pri svojim zahtjevima.

Većina predstavnika boraca je usaglašena da se pričeka kraj Bajrama kako bi se vidjelo da li će zakon biti vraćen u proceduru kao što je rečeno. Ukoliko se to ne desi, poduzet će mjere o kojima će se naknadno dogovoriti.

“Ovo je igra za izbore. Mi ne odustajemo od usaglašenih stavova od 30.7. kada smo svi zadovoljni izašli sa stastanka. Tukfečić je od tada promijenio priču. Također, ja neću da pristanem u ime vojnika i članstva da odustanemo od 6 KM za svaki mjesec u vojsci. Problem je i registar”, rekao je Drago Grbavac, predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja.

Drago je potom pokazao dokumente u kojima stoji da je u HVO-u je navodno bilo 37.000 ljudi, au Armiji BiH 329.000 ljudi.

“2008. godine navodni ukupni broj glasio je 579.000, a nedavno je bio 583.000. Pa jel to normalno”, zaključio je Grbavac.

“Oni se žale da im je neko podmetnuo ‘divlje’ amandmane. Mi kada s njim pričamo on drži monolog”, rekao je bivši borac Amir Sultan.

Hamza Krkalić, jedan od organizatora boračkih protesta istakao je, kako je kazao, određene nelogičnosti koje se dešavaju boračkoj populaciji koju predstavlja.

“Ovo sve što se radi radi se bez zakona. Bukvarević je nekidan udrugama boraca dao 1.100.000 KM, to je apsurd. Cilj je da se zakon ne donese. Usaglašeni tekst postoji, ko je taj Jasenko Tukfečić da poništi ili da ga vrati na oba doma? Suština priče je da se ne dira objava javnog registra boraca, a sad se stavio se akcent na borački dodatak”, rekao je Krkalić.

“Nas ne može niko kupiti. Mi se ne prodajemo. Mi smo ovu zemlju branili i branit ćemo je opet. Blokirat ćemo Sarajevo i državu”, čuli su se povici od pojedinih bivših boraca.

Podsjećamo, Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH koja je trebala prezentovati konačan tekst Zakona o demobilisanim borcima vratit će zakon u parlamentarnu proceduru te premijeru FBiH.

Kako je objasnio Predsjednik Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić, došlo je do prosljeđivanja netačnog teksta zakona.

(TI/Klix.ba)