Sporne poruke bit će označene: U toku kampanja “Stop! Govor mržnje 2018” u online medijima

by nedim
| 16:51

Vijeće za štampu u BiH započinje realizaciju projekta „STOP! Govor mržnje 2018“, u saradnji sa Institutom za izvještavanje o ratu i miru – IWPR i Media Content Management – MCM, u periodu od augusta do decembra 2018. g.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije -IOM, i USAID.

Cilj projekta jeste praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca Internet portala, što je jedan od gorućih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH.

Uz punu podršku urednika odabranih online medija, monitori Vijeća za štampu u BiH će pratiti komentare posjetilaca portala: klix.ba, nezavisne.com, oslobodjenje.ba, radiosarajevo.ba, dnevnik.ba i vijesti.ba, postavljanjem znaka „Stop! Govor mržnje“ ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor i govor mržnje, uz opomenu da je govor mržnje krivično djelo, a ne sloboda govora, i da osobe koje šire govor mržnje mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH. Drastični sadržaji sa govorom mržnje biti će odmah uklonjeni, a postavljači takvih komentara banovani, u nekim slulčajevima i prijavljeni policiji.

Govor mržnje u online medijima je sve samo ne bezopasna pojava, koja se mora hitno riješiti kako bi se u pozitivnom pravcu pomijenile i političke i ekonomske okolnosti za bolji život građana u ovoj nestabilnoj i ranjivoj zemlji.

Vijeće za štampu u BiH uspješno je realizovalo kampanju „Stop! Govor Mržnje“ u toku predizborne kampanje za Opće izbore 2014. godine i kratak period nakon izbora. Tim monitora Vijeća za štampu tada je pratio sadržaje komentara na 42 web portala u BiH, postavljajući znak „Stop! Govor mržnje“, kako bi podsjetili ili informisali posjetioce portala da govor mržnje nije sloboda govora, već njegova zloupotreba, i da može biti sankcionisana u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend