CIKBiH: U ponoć ističe rok za podnošenje žalbi

by admin2
| 11:04

Večeras u ponoć ističe rok za podnošenje žalbi na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Prema podacima CIK-a, od 88.000 prijava odbijeno je 9.136 prijava za glasanje van zemlje, a u CIK-u naglašavaju i da u oko 50 prijava postoji sumnja u krivotvorenje dokumenata.

Centralna izborna komisija objavila je na svojoj web stranici zaključak o ispravci odluke kojom su odbijene prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine – i to u dijelu koji se odnosi na pravnu pouku, odnosno na podnošenje žalbi na tu odluku CIK-a, izjavila je Feni glasnogovornica Centralne izborne komisije Maksida Pirić.

Rok za podnošenje žalbi je 16. august do 24:00 h, što znači da će CIK žalbe primati do ponoći.

“U odluci, koja je izmijenjena zaključkom, ranije je stajalo da je taj rok 15. august do ponoći. Međutim, iako je odluka donesena 13. augusta, ona to veče nije bila dostupna stranama u postupku – biračima koji su odbijeni, već je bila dostupna tek sutradan ujutro”, pojasnila je Pirić. Zbog toga je, navodi Pirić, kako bi se ispoštovao zakonski rok od dva dana, CIK donio pomenuti zaključak.

Centralna izborna komisija donijela je 13. augusta Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Opće izbore 2018. godine. Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 77.584 birača.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija je donijela i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaju dokazi o identitetu, državljanstvu, prebivalištu i slično) ili veći broj prijava sadrži identičnu adresu u inostranstvu.

(TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.