Salkić: RTRS nastavlja širenje mržnje prema Bošnjacima u RS

by admin2
| 10:57

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je otvoreno pismo trenutnom rukovodstvu i uredništvu RTRS-a, povodom, kako je saopćeno, najnovijih medijskih nasrtaja na Bošnjake i širenja mržnje prema tom narodu u izvještajima te medijske kuće.

O izvještajima, koji obiluju hroničnim nedostatkom profesionalizma, ignorisanjem mišljenja druge strane, u kojima novinari ili urednici iznose svoje tvrdnje i zaključke bez čvrstih argumenata, suvišno je i govoriti, dodaje se u saopćenju iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Želi da ukaže, naveo je, na pojavu u kojoj se “javni servis“ obračunava sa građanima, što već ostavlja i što će ostavljati velike posljedice na terenu.

-Moja dužnost, kao predstavnika oko 200.000 Bošnjaka u bh. entitetu RS, jeste da na vrijeme upozorim na ovakve jednostrane i tendenciozne izvještaje, koji radikaliziraju situaciju, te kvare međuljudske odnose. Fazlagića Kula je samo jedan od primjera medijskog iživljavanja ove televizije – smatra Salkić.

Svjedoci smo, dodao je, da su godinama unazad u informativnim emisijama te televizije, Bošnjaci uglavnom predstavljani kao prijetnja, da su povezivani sa raznim negativnim pojavama, te da su rijetko kada u pozitivnom kontekstu bili dio programa ovog “javnog servisa građana“.

– Iako finansiraju rad ove televizije, koja bi trebala raditi u interesu svih građana, Bošnjaci su skoro potpuno isključeni iz svih programa ovog medija, njihovi interesi i potrebe se ignorišu, a naselja i sredine gdje su većinsko stanovništvo, skoro uvijek zaobilaze. Na rukovodećim mjestima u ovoj televiziji je nemoguće vidjeti Bošnjaka, a upitno je da li uopšte ijedan Bošnjak radi na RTRS-u – tvrdi Salkić.

Navodi kako je u programskim sadržajima nemoguće vidjeti uspješnog povratnika, uspješnog bošnjačkog privrednika ili sportistu, a skoro nikada u ovom mediju se ne tretiraju najvažnije bošnjačke kulturno-umjetničke ili sportske manifestacije.

-Ovakvo stanje je  nastalo zbog činjenice da o programskim sadržajima ne odlučuju novinarski standardi i etika, nego ideologija i trenutno politika jedne stranke. Ovakav odnos je poraz za novinarstvo, za profesionalizam, ali i za ljudskost i civilizaciju. Jer, ovakvo potpuno ignorisanje bošnjačke djece, konstantno huškanje i potpirivanje mržnje, širenje straha, unošenje razdora, negiranje genocida i historijskih činjenica, negiranje jezika i identiteta Bošnjaka kroz televizijske priloge, je gaženje svih mogućih novinarskih principa, a sve u službi jedne prolazne politike – istakao je Salkić.

Vjerovatno, ovakav odnos jednog medija prema jednom narodu, kako tvrdi, nije zabilježen u Evropi posljednjih 70 godina.

Također, stava je da nisu Bošnjaci jedini koji su meta negativnih izvještaja te televizije, odnosno da su meta svi oni koji se ne slažu s politikom vladajuće stranke u ovom entitetu, koja je RTRS pretvorila u privatni servis.

Salkić je pozvao da se, kao nadležno tijelo, o ovom slučaju očituje i Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), te da poduzme mjere i sankcije zbog širenja mržnje, netrpeljivosti i nepovjerenja od strane ovog javnog servisa.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend