Vijeće za štampu i online medije u BiH: Bivše borce status ne amnestira od krivične odgovornosti!

by nedim
| 19:44

Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije reaguje na telefonske prijetnje i pokušaj zastrašivanja novinara portala Klix, nakon jučerašnjih fizičkih napada na fotoreportera klixa i novinara Al Jazeera Balkans, koji su se dogodili tokom izvještavanja sa protesta demobiliziranih boraca u Sarajevu.

Da se jučerašnji napad nije dogodio slučajno, u gužvi i zbog sveopće „usijane“ atmosfere koja je vladala na protestima, već smišljeno s namjerom fizičkog onesposobljavanja novinara da izvještavaju sa mjesta događaja, dokaz je današnji audio snimak dodatnih verbalnih prijetnji s ciljem zastrašivanja svim novinarima, koje je telefonskim pozivom u redakciju portala klix uputio jedan od protestanata, otvoreno upućujući prijetnje, popraćene najgorim psovkama. Također, i video snimka u kojoj se vidi i čuje likovanje bivše borkinje, koja je metalnom šipkom napala fotoreportera, fizički ga ozlijedila, ugrožavajući mu život, a koja se nakon toga hvalila svojim postupkom i psovkama prijetila ostalim prisutnim novinarkama i novinarima.

Brutalni i namjerni fizički napad s namjerom povređivanja novinara i fotoreportera i njihovog onemogućavanja da obavljaju svoj posao informiranja javnosti sa protesta, te dodatne prijetnje i zastrašivanje novinara, čin je za svaku osudu i krivično gonjenje. Činjenica da su u pitanju demobilisani borci nikako ih ne opravdava, njihov ih status ne amnestira od krivične odgovornosti!

Pravo je i profesionalna obaveza novinara da izvještavaju javnost, u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim metodama, a naročito ne fizičkim napadima i prijetnjama, sprječavati i ucjenjivati novinare i medije da to čine. Za tako nešto se mora krivično odgovarati.

Slijedom toga, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima.

Vijeće za štampu i online medije, štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, apeluje na MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo i sve druge nadležne institucije, da hitno reagiraju i zaštite medije i novinare od ovakvih napada i ugrožavanja slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka. Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ovakvi napadi na novinare događaju, već da postaju redoviti i time vrlo zabrinjavajući – navedeno je u saopštenju koje potpisuje Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend