Porezna uprava FBiH: Ne uvodimo novi porez

by admin2
| 16:07

Iz Porezne uprave FBiH su se oglasili saopćenjem o medijskim pisanjima vezanim za pitanje oporezivanja prihoda iz inostranstva.

Ističu da “javno upućeni poziv Porezne uprave Federacije BiH da građani prijave svoje prihode ne predstavlja novo uvođenje poreza. Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva”. 

– S obzirom na to da se Zakon primjenjuje od 01.01.2009. godine, ne može se govoriti o nekom novom porezu, a Porezna uprava Federacije BiH ne može selektivno primjenjivati zakonske odredbe.  Porezna uprava Federacije BiH naglašava da njen primarni cilj nije kažnjavanje i izricanje sankcija, već je njen primarni cilj da porezni obveznici sami dobrovoljno prijave i plate svoje porezne obaveze.  Upravo da bi izbjegla izricanje sankcija Porezna uprava Federacije BiH je uputila Javni poziv svim fizičkim licima – rezidentima Federacije BiH koja ostvaruju oporezive prihode iz inostranstva da sami prijave i plate propisane porezne obaveze – stoji u saopćenju.

Navodi se i da “s obzirom na to da će Porezna uprave Federacije BiH nastaviti sa prikupljanjem podataka od banaka o prilivima koja fizička lica – rezidenti ostvaruju putem različitih sistema plaćanja (PayPal, MoneyGram i dr. servisi), pozivamo Vas da dobrovoljnom prijavom svojih poreznih obaveza izbjegnete eventualnu prekršajnu i krivičnu odgovornost”.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend