Federalno ministarstvo finansija: Objavljen kalkulator za obračun plaće prema novim prijedlozima zakona

by admin2
| 10:45

Na web stranici Federalnog ministarstva finansija objavljen je kalkulator za obračun plaće prema novim prijedlozima zakona. Pomoću ovog kalkulatora u moguće je sagledati efekat primjene predloženih stopa poreza i doprinosa sa važećim propisima.

Kalkulator možete preuzeti preko linka KALKULATOR i vrlo jednostavno izračunati oporezivanje svoje plaće.

Iz Federalnog ministarstva finansija u Sarajevu za Akta.ba nedavno su pojasnili na primjerima za obračun plaća kako bi to izgledalo ukoliko se usvoje Prijedlozi ovih Zakona. Urađeno je nekoliko verzija obračuna plaće, sa uporedbom na sadašnja primana i na ona koja bi bila prema novom obračunu.

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je uvođenje progresivnog oporezivanja tako što će, ukoliko zakoni budu usvojeni, poslodavci biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak do 700 KM, dok će se 10 posto oporezivati dohodak od 700 KM do 1.500 KM i 20 posto dohodak iznad 1.500 KM. Predložene mjere će poslodavcima ostaviti mogućnost da zaposlenicima u osnovicu, osim plaće, uračunaju iznos toplog obroka, prevoza i regresa, koji se prema važećem zakonodavstvu ne oporezuju.

(TI/Akta.ba)