Remembering Srebrenica: O godišnjici genocida izvještavali ugledni mediji, počast odata širom svijeta

by nedim
| 20:02

Žrtvama srebreničkog genocida počinjenog u julu 1995. odata je počast u gradovima širom Evrope, pa i svijeta, a vijest o obilježavanju 23. godišnjice genocida i ukopu 35 posmrtnih ostataka žrtava objavili su ugledni svjetski medije poput The New York Timesa, De Telegraafa, The Irish Timesa, TRT Worlda i The News & Observera.

Gradovi širom Evrope obilježavaju danas 23. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, pa će tim povodom, u terminu od 18 do 19 sati, biti održana manifestacija u glavnom gradu Švedske, na kojoj će sudjelovati i učesnici iz Bosne i Hercegovine. Obilježavanje će biti upriličeno, također, u New Yorku, Londonu, Berlinu, Parizu…

Bh. umjetnica s adresom u New Yorku Aida Šehović postavit će, kao i prethodnih godina, umjetničku instalaciju u Cirihu kao znak sjećanja na sve stradale Srebreničane. Prošle godine je njena umjetnička instalacija sa fildžanima kafe postavljena u Čikagu.

Povodom godišnjice tragedije u Srebrenici organizirani su događaji i u drugim evropskim i svjetskim gradovima, a vijest o 23. godišnjici i drugim temama vezanim za genocid objavili su: The New York Times, The Voice of America, Haaretz, Star Tribune, De Telegraaf, The Irish Times, TRT World, The News & Observera i drugi.

Osim toga, počast žrtvama genocida u Srebrenici odaju zvaničnici i individualci na društvenim mrežama. Remembering Srebrenica je britanska dobrotvorna inicijativa koja ima zadatak da educira o posljedicama mržnje. Na njihovom Twitter profilu zvaničnici i institucije odaju počast žrtvama.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend