Porezna uprava FBiH: Otkriveno 130 neprijavljenih radnika, zapečaćeno 78 objekata

by nedim
| 17:08

Porezna uprava FBiH 5. i 6. jula ove godine izvršila je 416 inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH obuhvatajući porezne obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

Inspekcijskom nadzoru prethodile su aktivnosti koje su proveli obavještajno-istražni inspektori čiji su podaci korišteni prilikom planiranja kontrola.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 130 neprijavljenih radnika, 125 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 42 objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 43 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 78 objekata, a u 233 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 545.860 KM.

Zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora prilikom provođenja inspekcijskog nadzora, na području Kantona Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika MUP-a.

Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima.

Uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, u suprotnom bit će predmet kontrole u narednom periodu.

Ukoliko u toku kontrole kod navedenih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Pozvani su svi radnici koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, koja će prijave ozbiljno i temeljito razmotriti i po njima postupiti u skladu sa zakonom, svojim nadležnostima i raspoloživim kapacitetima, te poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.

Samo na taj način radnici će moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava na zdravstvenu zaštitu, na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Građani su pozvani da prijave saznanja o nelegalnom poslovanju i nepoštivanju poreznih zakona, a računovođe i revizori da prijave nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave je moguće dostaviti anonimno putem e-maila sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend