Podrška porodicama u FBiH: Dječiji doplatak od 50 KM isti za sve kantone

by nedim
| 5:25
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada FBiH je jučer usvojila Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH. Ovaj zakon treba da osigura približno jednake uslove za zdrav i pravilan razvoj sve djece u Federaciji.

Prema riječima Veska Drljače, federalnog ministra rada i socijalne politike, ovim zakonom Federacija preuzima brigu o dječijem doplatku za što treba obezbjediti 34 miliona KM. Doplatak bi iznosio oko 50 KM, odnosno šest posto od prosječne neto plaće u FBiH,a koja sada iznosu 860 KM.

Zakonom se regulira i nakanada za porodilje koje nisu zaposlene a koji bi iznosio 20 posto od prosječne plaće u FBiH, a koju bi isplaćivali kantoni.

– Smisao ovog zakona je da se uspostavi pravni red. Da se na jednoobrazan način utvrde određena prava. Konkretno, zakon reguliše prava koja se odnose na dječiji doplatak i za iste namjene je planirano da se izdvoje 34 miliona KM. To bi bilo iz budžeta FBiH dok bi se iz kantonalnog budžeta regulisala prava koja se odnose na naknadu porodilja koje nisu u radnom odnosu. Ostala prava regulisala bi se kantonalnim propisima u skladu sa mogućnostima. Ideja je da podržimo porodicu kao osnovnu ćeliju društva ali i kao nešto što čini zalog za budućnost svakog društva – objašnjava Drljača.

Dodaje da bi se zakon primjenjivao tek godinu dana od dana stupanja na snagu.

– Taj prijelazni period od godinu dana bi omogućio usklađivanje potrebnih propisa. Dječiji doplatak bi bio u ingerenciji Vlade FBiH i on bi iznosio šest posto od prosječne neto plaće u FBiH, a u izuzetnom slučaju, osam posto. Što se tiče pitanja naknada porodilja koje su u radnom odnosu to bi se regulisalo kantonalnim propisima – rekao je Drljača.

Podsjeća da je do sada bila situacija da neki kantoni nisu isplaćivali dječiji dodatak, naknade porodiljama jer nisu donijeli zakonske propise ili nisu imali sredstava u budžetu – piše Faktor.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.