Mladi Zmajevi umalo do pobjede: Belgija – BiH 79:77!

by nedim
| 20:33

Košarkaši Bosne i Hercegovine porazom su zaključili prvu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. Izabranici Duška Vujoševića su u posljednjem kolu grupe E u Antwerpu izgubili od Belgije rezultatom 79:77 i sa skorom 2-4 idu u drugi krug kvalifikacija.

Prva četvrtina protekla je u izjednačenoj borbi, a nakon prvih deset minuta Belgijanci su imali prednost od jednog poena razlike (19:18).

Sredinom druge četvrtine raspucao se najbolji belgijski igrač Van Rossom, te je odveo svoju reprezentaciju i na dvocifrenu prednost (30:20).

Naša selekcija se ipak uspjela vratiti u igru, te se na poluvrijeme otišlo s prednošću Belgije rezultatom 39:37.

Nakon samo dvije minute igre u trećoj četvrtini Belgija je zahvaljujući Tabuu ponovo otišla na plus deset (47:37) i održavala je prednost do ulaska u posljednjih deset minuta susreta.

U posljednjoj dionici igre naši reprezentativci su uspjeli smanjiti na minus tri (69:66) pet minuta prije kraja susreta, a potom i trojkom Lazića tri i po minute na minus dva (73:71).

Sa minus dva naši momci su ušli u posljednju minutu susreta. Kikanović je promašio zicer, Van Rossom je pogodio oba bacanja za 77:73, a potom 13 sekundi prije kraja Atić pogađa trojku za samo minus jedan (77:76).

Boukichou je pogodio jedno slobodno bacanje za 78:76, a odgovornost u našim redovima u posljednjem napadu je preuzeo Atić koji je promašio, ali kikanović je uhvatio ofanzivni skok nakon čega j eotišao na liniju slobodnih bacanja.

Kapiten naše selekcije je pogodio samo prvo slobodno bacanje, a nakon promašaja iz drugog Bako je uhvatio loptu, te je odmah fauliran. Bako je pogodio jedno od dva bacanja za 79:77, a u posljednjoj sekundi Kikanović je pokušao trojkom donijeti pobjedu našoj selekciji, ali je promašio.

(TI)