U SDA odlučili: Šefik Džaferović kandidat za člana Predsjedništva BiH

by nedim
| 20:39

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović bit će kandidat te stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Odlučeno je to tajnim glasanjem na Konvenciji SDA, na kojoj se većina prisutnih delegata odlučila povjerenje dodijeliti Džaferoviću, koji je osvojio više glasova u odnosu na svog protukandidata Safeta Softića.

Glasalo je 213 delegata, 22 listića su nevažeća, Džaferović je dobio 104 glasa, a Softić 87.

– Ono je za mene velika čast i velika obaveza. Nije jednostavno biti kandidat za najodgovorniju funkciju najjače bh. političke stranke. To je, prije svega, velika obaveza i velika odgovornost. Uz Božiju pomoć i uz snažnu podršku SDA, mi ćemo uspjeti i mi ćemo biti pobjednici narednih izbora kao politička stranka i pobjednici za funkciju člana Predsjedništva BiH – poručio je Džaferović.

Šefik Džaferović rođen je 1957. godine u Zavidovićima.

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine, radio je u pravosudnim i policijskim institucijama u Zavidovićima i Zenici sve do 1996. godine, kada postaje sekretar Agencije za informisanje i dokumentaciju (AID).

Iste godine izabran je za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ujedno postaje i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon četverogodišnjeg mandata u zakonodavnoj vlasti Kantona i Federacije, Džeferović 2000. godine ulazi u Dom naroda državnog parlamenta.

Na općim izborima 2002. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tokom četverogodišnjeg mandata bio je i član rukovodstva Doma.

Džeferović je na Općim izborima 2014 izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa 30.007 glasova i tako ostvario četvrti mandat državnog poslanika.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend