Sud BiH odredio mjere zabrane: Atif Dudaković pušten na slobodu

by nedim
| 16:55
  •  
  •  
  •  
  •  

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 12 osoba, koji se terete za ratne zločine u Krajini 1995. godine. Nakon što je Sud BiH danas odredio mjere zabrane osumnjičenima u predmetu “Atif Dudaković i drugi”, oni su u poslijepodnevnim satima pušteni na slobodu.

Osumnjičenima su uvedene mjere zabrane, te prema njima ne smiju stupiti u kontakt sa oficirima i vojnicima koji su bili uključeni u vojnu operaciju “Sana 95” na područjima opština Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

Mjere koje je odredio Sud, uključuju i zabranu komuniciranja sa predstavnicima medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa istim.

Osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Ukoliko osumnjičeni ne budu postupali u skladu sa izrečenim mjerama, postoji mogućnost određivanja pritvora.

Mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera će biti kontrolisano svaka dva mjeseca.

Da podsjetimo, tužiteljka Tužilaštva BiH Vedrana Mijović zatražila je da Sud BiH odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.
Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području takozvane “Autonomne pokrajine Zapadna Bosna”.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.