FBiH: Nacrt zakona o fiskalnim sistemima upućen u javnu raspravu

by nedim
| 5:11

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH te ga uputio u tromjesečnu javnu raspravu – piše Fena.

Nacrt je utvrdila Federalna vlada, a kao razlog za izmjene i dopune aktuelnog zakona iz ove oblasti navela da su u njegovoj primjeni uočene manjkavosti. Vlada je, naime, 2016. godine zadužila nadležna ministarstva da razmotre i usaglase izmjene propisa koje bi uticale na smanjenje razvoja “sive ekonomije”. Navela je i da u tom kontekstu treba pripremiti i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u svrhu izrade izmjena i dopuna, u okviru svojih nadležnosti a prateći iskustva inspektora u praktičnom nadzoru nad provođenjem zakona u cilju suzbijanja ili reduciranja “sive ekonomije”, dostavila prijedlog izmjena i dopuna zakona, koje su uključene u ovaj tekst.

Iako je veliki broj obveznika izuzet od obaveze fiskalizacije, potvrđeni su opravdani razlozi za postojanje fiskalnih sistema u Federaciji BiH, navedeno je između ostalog u obrazloženju Vlade.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, novčane kazne predviđene za nezakonisto ponašanje usklađene su sa Zakonom o prekršajima.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.