Primjena novog Zakona: 108.239 penzionera u FBiH u aprilu će dobiti veće penzije

by nedim
| 6:13

U Federaciji BiH od 1. marta počela je primjena novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji prije svega garantira redovnu isplatu penzija, a jedna od njegovih prednosti u odnosu na dosadašnji zakon jeste da će omogućiti da se povećaju ranije zarađene penzije, neopravdano obezvrijeđene dosadašnjim zakonom, istakao je nedavno federalni premijer Fadil Novalić prilikom posjete Federalnom zavodu PIO/MIO – prenose agencije.

Benfite novog zakona, kako je dodao, vrlo brzo osjetit će 108.239 penzionera u FBiH. Naime, njih 54.785 koji su penzionisani do kraja jula 1998. godine dobit će penziju uvećanu za deset posto, a njih 53.454, koji su penzionisani do kraja 2007. godine dobit će penziju uvećanu pet posto. To do kraja godine, naveo je premijer, podrazumjeva 34,9 miliona KM, što je značajan iznos koji će se potrošiti na to balansiranje koje je ovaj zakon predvidio.  

Novi zakon o PIO uveo je bodovni sistem, odnosno način za obračun visine penzija zasnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.

Novim zakonom je, kako je dodao Novalić, u prelaznom roku omogućeno prijevremeno penzionisanje s tim da je donja granica uslova – za muškarce 60,5 godina života i 35,5 godina staža osiguranja, te za žene 55,5 godina života i 30,5 godina staža osiguranja. Ta granica će se, počev od 2019. godine povećavati za po pola godine i života i staža osiguranja, dok ne dostigne uslove za redovno penzionisanje. Tom normom je omogućeno da se penzioniše dio radnika koji je sada u poziciji da ima ove uvjete, a ne može se zaposliti.

Za prijevremeno penzionisanje su predviđeni penali (četiri posto za nedostajuću godinu života), a za duži ostanak u radnom odnosu bonus od dva posto za svaku godinu dužeg ostanka. Tom mjerom se budući sistem štiti od nekog naglog ulaska većeg broja osoba u penziju, što je ujedno zaštita od finansijskog urušavanja sistema u budućnosti.

Novalić je podsjetio da se radi o važnom reformskom zakonu koji ima socijalnu refleksiju, te da je sa direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Zijadom Krnjićem razgovarao o tome  da li eventualno postoje određeni tehnički problem ili nedorečenosti.  

Govoreći o aprilskom usklađivanju penzija koje bi moglo dovesti do njihovog novog povećanja, direktor Krnjić je naveo da trebaju dobiti zvanične podatke o CPI, te procentu porasta BDP-a u prošloj godini.

– Znamo ih u glavnini, ali ćemo trebati zvanični podatak i svih 412.539 penzija koje su bile 31.12. osim onih maksimalnih (2.174), bit će usklađene sa tim koficijentom – dodao je Krnjić.    

Novi zakon, kako je istaknuto, također je otvorio mogućnost pomoći budućim penzionerima u banjskom i sličnom liječenju.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend