BIHAMK: Mjestimično zasniježeni putevi i magla otežavaju saobraćaj

by nedim
| 6:20

Kolovoz je jutros zbog novih padavina mjestimično zasniježen na dionicama u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje.

Iz BIHAMK-a izdvajaju putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Kupres-Šujica, Livno-Mrkonjić Grad, Livno-Drvar i Bosansko Grahovo-Strmica. Na putnom pravcu Bosansko Grahovo-Resanovci puše jak vjetar koji stvara sniježne nanose. Vidljivost je zbog magle smanjena na putevima na području Tomislavgrada, Glamoča i Posušja.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa savjetujemo pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Vozačima savjetujemo da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se prema zimskim izletištima i ski centrima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t na graničnom prelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.