FBiH: Stupio na snagu novi Zakon o PIO, kada će biti povećane penzije?

by nedim
| 13:26

Od 1. marta u Federaciji BiH je počela primjena novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji prije svega garantira redovnu isplatu penzija, prenosi portal Faktor.ba. 

Prema riječima Mehmedalije Rape, predsjednika Saveza udruženja penzionera FBiH, novi zakon donosi povećanje i pravedniji izračun penzija.

– Najvažnije je što država preuzima odgovornost za isplatu penzija. Druga, jako pozitivna strana, je što će se zakonom penzije utvrđivati na sasvim novi, kvalitetniji, način. Svi koji su uložili isto novca, imaju isto staža, imat će iste penzije, bez obzira kad i u koje vrijeme odu u penziju. Oni koji imaju prosječne plaće tokom svog radnog vijeka, dobit će penziju 560 KM. Primjera radi, za 40 godina se dobije 40 bodova puta 14 KM, to vam je 560 KM. Novina je što će se svake godine 15. aprila penzije usklađivati sa rastom BDP-a i troškova života. To dvoje se sabere i podijeli se sa dva i to je koeficijent usklađivanja, odnosno, povećanja penzija – rekao je Rapa. 

Napominje kako neće biti povećane one penzije koje su pet puta veće od najnižih.

– Novim Zakonom o PIO-u svima koji su otišli u penziju do 31. jula 1998. godine penzije će biti povećane za 10%, a 5% onima koji su se penzionisali od te godine do 31. decembra 2007. godine. I to povećanje će biti u aprilu sa martovskim penzijama. Također, u aprilu imamo i to usklađivanje penzija, pa se još jedno povećanje penzija može očekivati i u maju. Jako je bitno da je novim zakonom utvrđena mogućnost da Vlada FBiH može donijeti odluku da se najnže penzije povećaju u skladu sa uslovima koji su predviđeni zakonom – kazao je Rapa.

Podsjeća da prema novom Zakonu o PIO-u porodice umrlog penzionera imaju pravo na posmrtnine koja će biti u visini prosječne penzije. U novi zakon po prvi put je uneseno pravo penzionera na banjsko liječenje, rehabilitaciju, prenosi Faktor.ba. 

U Federaciji BiH je trenutno 410.525 penzionera. Najniže penzije su 326 KM, zagarantovane 434,90 KM, a najviše 2.174 KM.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend