Vatikan: Članovi Predsjedništva BiH prvi put zajedno kod Pape Franje

by nedim
| 16:05

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, danas su, prvi put zajedno, bili na audijenciji kod Pape Franje u Vatikanu. Nakon susreta je istaknuto kako u BiH treba graditi sistem koji će garantirati budućnost novim generacijama.

Tokom razgovora izraženo je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa između Svete stolice i Bosne i Hercegovine, a svi prisutni su obnovile svoju opredijeljenost za nastavak puta konstruktivne bilateralne saradnje i jačanju dijaloga i međureligijskog razumijevanja.

U dijelu u kome se govorilo o situaciji u BiH istaknuta je potreba za zajedničkim nastupom svih strana u BiH na putu reformi, s ciljem integracije zemlje u Evropsku, kao i garantiranje efikasne ravnopravnost konstitutivnih naroda, koja će omogućiti miran suživot i klimu pomirenja.

Nakon audijencije kod pape Franje, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom. Tokom susreta je istaknuto da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Predstavnici BiH su naglasili da naša zemlja izuzetno cijeni pomoć Vatikana koji u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Rečeno je kako Osnovni ugovor između Svete Stolice i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obveza BiH, koju ona nastavlja provoditi.

Također, obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteti ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija.

Kardinal Parolin je naglasio da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s evropskom perspektivom.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend