Uskoro tuzlanska promocija “Amaroka”

by admin
| 20:33
2404_amarock

Prezentacija novog Volkswagenovog modela Amarok održati će se na Panonskim jezerima u Tuzli od 1. do 3. aprila 2011. godine u okviru sajma automobila – Auto moto show Tuzla.

 

Promociju ovog “vuka” među VW autima, priredit će auto kuča Nipex.

 

U jesen 2009. godine po prvi put je u Južnoj Americi svjetskoj javnosti predstavljen prvi pickup jednog europskog volumenskog proizvođača. Uvođenje na tržišta Južne Amerike uslijedilo je u proljeće 2010. godine, a u kasno ljeto je Amarok stigao i u Europu.

 

S Amarokom Volkswagen želi ući na svjetsko tržište pickup-ova, kojim su dosad pretežno dominirali azijski proizvođači. Amarok se proizvodi u Volkswagenovoj argentinskoj tvornici „Pacheco“, koja se nalazi u blizini Buenosa Airesa.

 

Ime Amarok potječe iz jezika Inuita, eskimskog naroda koji živi u Sjevernoj Kanadi i na Grenlandu, a znači vuk. Inuiti vuka smatraju krajem divljine, koji impresionira svojom snagom i robusnošću, izdržljivošću i nadmoćnošću.

 

Kompletno nanovo razvijeni Amarok u početku će se nuditi kao pickup s duplom kabinom i pogonom na sva četiri točka. U 2011. godini u ponudi će biti i izvedba s pojedinačnom kabinom.

 

U njegove značajne osobine pored njegove moderne, ali robusne tehnike spadaju štedljivi motori i aktualni Volkswagenov dizajn. O tome je svjedočila i studija predstavljena 2008. godine na Sajmu gospodarskih vozila u Hannoveru. Amarok je opremljen najmodernijim, snažnim i istovremeno štedljivim turbodizelskim motorima s Common-Rail tehnologijom (TDI/norma ispušnih plinova Euro 5) najnovije generacije sa serijskim filtrom čestica.

 

Potrošnja i emisija Amaroka postižu najbolje vrijednosti u segmentu pickup-ova. Amarok je u proljeće 2010. godine prvo uveden na tržište Južne i Srednje Amerike, a zatim i na tržište Rusije, Europe, Afrike i Australije.

 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.