DKC Farah Tuzla: Laserska epilacija/depilacija – da ili ne?

by admin
| 20:13

Glavna razlika između lasera I IPL uređaja je da su laseri uređaji velike snage, visoke učinkovitosti , sofisticirane tehnologije sa ugrađenim sistemom za hlađenje kože.

To su uređaji koji emituju monohromatsko svjetlo, selektivne valne dužine koje se sa velikim afinitetom vezuje za melanin u korjenu dlake, ne oštećujući okolne structure kože ( krvne sudove, pigmentne ćelije, kao i ćelije kože ).

Sa laserima se postižu izvrsni rezultati u trajnom odstranjivanju nepoželjnih dlačica, bez oštećenja okolnih struktura kože. Laseri su namijenjeni zs profesionalce , dermatološko estetske centre kao I za ordinacije plastične I estetske hirurgije.

IPL uređaji ( Intense Pulse Light) nisu laseri , to su mašine slabe snage, koje proizvode polihromatsko svjetlo, neselektivnih valnih dužina koje se emituje na kožu u kompletnom sprektru tako uz djelovanje na pigment dlake, mogu oštetiti okolne strukture kože, krvnih sudova i pigmentnih elemenata kože. To su slabo učinkovite mašine, koje zbog slabe snage I ne postojanja hlađenja, ne daju efekat trajnog uklanjanja dlačice. Zbog niske nabavne cijene se često koriste u frizersko kozmetičkim salonima I to su “ igračke za kozmetičarke “.

Laserska epilacija/depilacija – da ili ne?

Danas se muškarci sve češće depiliraju, a mišićavo i “uglancano” tijelo bez dlaka popularizirali su slavni metroseksualci poput Davida Beckhama, Cristiana Ronalda I Nikole Karabatića. No, čini se kako je muška depilacija otišla korak dalje pa se muškarci sve češće depiliraju na području genitalija, a u kozmetičkom svijetu takvu mušku depilaciju već nazivaju “Bro-zillian”, po uzoru na popularnu žensku brazilsku depilaciju.

Mišljenje muškaraca koji se depiliraju je da se nakon depilacije osjećaju muževnije, a sportistima i drugim aktivnim muškarcima je bez dlaka lakše održavati higijenu.

Žene različito reagiraju na mušku depilaciju, dok nekima to nije privlačno na muškarcu, druge smatraju da je muška depilacija jednako ispravna kao I ženska.
U isto vrijeme, neke žene se ne žele depilirati iz nekih sebi poznatih razloga. Pobjednica Eurosonga Loreen (28) u rodnoj je Švedskoj nehotice pokrenula pravu feminističku revoluciju. U jednom od intervjua, izjavila je: “Ne vidim razlog zašto bi se žene brijale ispod pazuha. Sigurna sam da ne želite sada vidjeti moje pazuhe.”

Sigurni smo da niko osim znatiželjnih ne bi želio vidjeti njene pazuhe jer je depilacija stvar lične higijene, pa tek onda možda I sopstvenog fizičkog izražavanja. Pa eto, svjedoci smo da je bitno privući medijsku pažnju, makar u pitanje došle I higijenske navike.

Ipak rezultati jedne od anketa sa više izbora, na pitanje koje dijelove tijela depilirate, pokazali su:

– Noge 77,36%
– Nausnice 50,94%
– Ispod pazuha 50,94%
– Ruke 37,74%
– Predio oko genitalija 73,58%
– Stomak/Grudi/Lice 3,21%
– Ne depiliram ništa 5,66%

Naime, dlačice se mogu odstraniti depilacijom I laserskom epilacijom. Epilacija laserom podrazumijeva trajnu eliminaciju dlačica sa lica ili tijela (do 6 tretmana), a depilacija je privremeno otklanjanje dlačica voskom, postupak koji se ponavlja svakog mjeseca. U prvom momentu izgleda da je depilacija voskom finansijski povoljnija, ali ako saberete koliko godišnje dajete na depilaciju shvatićete da za dvije godine stalnih depilacija potrošite više novca nego za tretmane laserom koji će vam trajno odstraniti 75% – 90% neželjenih dlačica.

Dalje, depilacija je bolnija metoda od laserske epilacije koja je u nekim regijama potpuno bezbolna, a u osjetljivim regijama kao što su nausnice, brada, prepone izaziva samo blago peckanje. Najveća prednost laserske epilacije je što ne postoje nikakvi rizici, a depilacija voskom nosi rizik od infekcije ili iritacije kože. Laserom se mogu tretirati sve regije lica I tijela, osim regije oko očiju.

Često se javlja dilema da li je bezbjedno raditi regiju pazuha I prepona zbog žlijezda koje su u toj regiji prisutne. Potpuno je bezbjedno jer lasersk izrak prodire samo nekoliko milimetara u kožu, a žlijezde se nalaze na znatno većoj dubini I ostaju netaknute.

Jako je bitno napomenuti da je laser nezamjenjiv za rješavanje uraslih dlačica, što često dovodi do upale korijena sa formiranjem gnojnih čireva koji ostavljaju ružne fleke, a nekada, u preponama se moraju I hirurški liječiti.

Osobe koje imaju tamnije dlačice i svijetlu kožu su idealni za epilaciju MeDioStar laserom, a osobe sa svjetlijim, tanjim dlačicama su idealni za epilaciju Cutera laserom.

Potpuno svijetle dlake, zbog apsolutnog nedostatka pigmenta za koji se veže laserski zrak, ne mogu se riješiti nijednom metodom.

Više informacija o spomenutim tretmanima saznajte u DKC Farah Tuzla, na web stranici: www.farah.ba,  Facebook Fan stranici ovog centra ili pozivom na broj telefona 035 /255 555.

(Tuzlainfo.ba)