DKC Farah: “MeDioStar laser” – trajno odstranjivanje dlačica

by admin
| 6:33

Savremeni život postavlja sve veće kriterijume izgleda za aktivnu osobu. Šire područje Mediterana, pa tako i područje BIH, predstavlja oblast u kojoj je najzastupljeniji problem hirzutizma ili pojačane maljavosti.

Višestruka istraživanja su pokazala da lijepe i njegovane osobe lakše nalaze posao, a  takođe i brže napreduju. Lijep i njegovan izgled postao je imperativ sadašnjeg načina života.

Problem rješavanja neželjenih dlačica je dao doprinos razvoju različitih aparata i hemijskih sredstava. Međutim, sve te metode su ili bolne i dugotrajne ili ne daju trajne efekte. Zahtjev za efikasnom metodom je podrazumijevao aparat koji može da uništi korijen dlake bezbjedno i bezbolno,bez obzira da li je maljavost nasljedna (familijarna sklonost) ili prouzrokovana nekim hormonskim poremećajem. Danas je to diodni laser za trajno odstranjivanje dlačica. Savremeni način života postavlja pred čoveka visoke standarde estetike,te usluge lasera za trajnu epilaciju koristi sve veći broj muškaraca,ne samo žena. Dlake se nalaze skoro po cijeloj površini tijela osim: dlanova, stopala, usnica i bradavica. Njihova prvobitna zaštitna uloga danas je postala minimalna i uglavnom još samo kosa služi kao zaštita od utjecaja sunca. 

Postoje tri vrste dlaka:

  1. lanugo svijetle i kratke dlake koje pokrivaju tijelo novorođenčeta,
  2. velus dlake koje sliče lanugo dlakama no imaju više pigmenta,
  3. terminalne dlake koje su tamne, deblje i duge.

Dio dlake iznad površine kože čini stabljiku dok dio uložen u kožu čini korijen dlake. Dubina korijena dlake varira ovisno o veličini dlake te može biti u drugom sloju kože dermisu ili u potkožju. Korijen dlake je proširen na donjem dijelu kao luk gdje čini tvz. BULBUS. Na bulbusu se nalazi udubljenje PAPILA, mjesto gdje ulazi vezivno tkivo dermisa i krvne žile koje služe prehrani dlake. Korijen dlake je obavijen posebnom ovojnicom FOLIKUL.

Dlake rastu na mjestu spoja folikula i papile što čini MATRIKS. Da bi se spriječio rast dlake potrebno je uništiti matriks, iako se smatra da najbitniju ulogu u rastu dlake ima folikul. Pigment koji daje boju dlake je melanin, a nalazi se u matriksu i u stabljici dlake. Postoji više oblika melanina te o obliku koji prevladava i o lomu svijetlosti ovisi boja dlake. Rast dlaka se odvija kroz ciklus koji se sastoji od 3 faze. Tipično je da dlake rastu različitim fazama ciklusa neovisno jedna o drugoj, a izuzetak je trudnoća i u beba do poroda kada se sve dlake nalaze u istoj fazi ciklusa. Tijekom rasta, dlake putuju kroz kožu od potkožja prema površnom sloju kože. 

FAZE RASTA DLAKA

• ANAGENA FAZA – faza rasta dlaka čija je duljina genetski određena. Najdulje traje na vlasištu i traje od 3-6 godina. Na ostalim dijelovima tijela duljina anagene faze se bitno razlikuje. Dlaka je najosjetljivija u anagenoj fazi i jedino tada se može uništiti. Cilj epilacije je povećanje broja dlaka u ovoj fazi

• KATAGENA FAZA – traje svega par dana i rast dlaka se prekida

• TELOGENA FAZA – dlaka ispada bilo spontano ili npr. pri češljanju

Nakon isteka anagene faze nastupi degenerativna promjena bulbusa pri čemu se odvaja od papile. U stanicama folikula dolazi do stvaranja tračka koji čini osnovu za novu dlaku, pri čemu tračak svojim rastom potiskuje staru dlaku. Od davnine je bilo pokušaja da se uklone dlake zbog estetskih razloga. Kleopatra je koristila razne smjese od meda i limunovog soka kako bi ih uklonila. Nekad je potrebno dlake ukloniti zbog medicinskih razloga: npr. kada dolazi do uraštanja dlake pri čemu nastaje upala kože u vidu promjena sličnih aknama i ožiljcima, najčešće kod žena na nogama. Kod muškaraca usljed brijanja na vratu dolazi do upala korijena dlake i promjena koje sliče aknama.

MeDioStar laser njemačke tvrtke Asclepion, u Dermatološko kozmetički centar “Farah” je instaliran 2001 god. Emitira samo jednu vrstu zrake iste valne duljine koja je koherentna tj. usmjerena u jednom pravcu. Tamnopute ljude tretira bez komplikacija koje su inače kod njih vrlo česte. Za tretman se može reći da je bezbolan osim na osjetljivijim mjestima. Da bi se smanjila eventualna nelagoda tretmana koriste se razne metode: od pothlađivanja do lokalne anestezije. Na bradi, nadusnici i pubično tretman je praćen nešto većom osjetljivošću kod nekih ljudi, no u tom slučaju koristi se lokalna anestezija u obliku kreme. Što je koža svijetlija, a dlaka tamnija, postižu se bolji rezultati. Stoga se savjetuje prije tretmana ne boraviti na suncu i ne ići u solarije jer tamnija koža upija više energije pa su rezultati slabiji i veće su šanse za razvoj nuspojava.

Jedan od bitnih uslova je da se prije tretmana ne koriste sredstva za samotamnjenje i beta karoten. Savjetuje se radi boljih rezulatata prije tretmana brijati problematična mjesta kroz 30 dana te dan prije  tretmana. Izrast dlake pred tretman može biti do 1 mm. Nakon tretmana moguće je prolazno kraće crvenilo i blaže peckanje koje za oko pola sata prolazi. Od nuspojava moguće su pigmentacije, kraste, mjehur što je većinom prolazno, te izuzetno rijetko manji ožiljak ako se ne pridržava uputa. Zato je potrebno da tretman provodi dermatolog ili educirane osobe . Svakako se savjetuje poslje tretmana izbjegavati sunce i koristiti zaštitna sredstva protiv sunca. Nakon tretmana dlake će dalje rasti, no nakon 10 dana ispadaju. Razmak između tretmana bi trebao iznositi 4-6 sedmica no tu treba voditi računa o lokalizaciji jer nemaju sve dlake istu duljinu ciklusa, debljinu, gustoću dlake i etničko porijeklo. Dugoročno nisu potvrđene studije o eventualnom lošem utjecaju na zdravlje. Preporučuje se uraditi što ranije tretman nogu kako biste izbjegli neželjene pigmentacije i ožiljke nastale kao posljedica depilacije. Laserskom epilacijom dugoročno štedite novac koji trošite za nabavu depilacijskih sredstava i imate bezbrižniji život jer ste riješili jednog neugodnog problema.

ZAKLJUČAK

MeDioStar diodni laser transformira toplotu i dovodi do spaljivanja korijena dlačica, i ne samo korijena, već i ovojnice korijena dlake sa ćelijama koje sadrže genetske informacije za ponovni rast dlačica. S obzirom da sve dlake rastu u različitim fazama (anagena, telogena, i katagena faza), tretmane je potrebno ponavljati od 4 do 6 puta čime se može postići uništenje od 75 do 90 % svih dlačica. Tretman je brz, efikasan, bezbolan, može se pojaviti lagano peckanje, ali uz kriomasaže po pravilu iščezava. Uz diskretno crvenilo, koje se pojavljuje neposredno poslije tretmana i traje par sati, ostalih nuspojava nema. Svijetle dlake se ne mogu tretirati s obzirom da nemaju melanin pa ne mogu apsorbirati energiju. Iz istog razloga postižu se slabiji rezultati kod crvenih i plavih dlaka.

VAŽNO JE ZNATI

  • Tretiraju se svi dijelovi lica i tijela osim regije oko očiju
  • Najbolji rezultati se postižu na zonama gdje su dlačice izrazito debele i tamne
  • Zona bikinija obično najefikasnije reagira na lasersku epilaciju, a zatim nausnice, brada, nadkoljenice, podkoljenice..
  • Potrebno je uraditi 4 – 6 tretmana da bi se postiglo 75 – 90% uništenja dlačica. Idealna za tretman je svijetla koža s tamnim dlačicama da pigment u koži ne bi odvlačio energiju laserskog snopa Sijede i svijetle dlake ne reagiraju na laserski zrak jer ne sadrže dovoljno pigmenta
  • Donja starosna granica za lasersku epilaciju je 12 godina
  • Tretmani su bezbjedni i bez neželjenih posledica

Ne smije se koristiti u slučajevima: epilepsije,trudnoće,multiple skleroze i upotrebe fotosenzibilizirajućih lijekova. Priprema za lasersku epilaciju podrazumijeva da se koža ne sunča najmanje par nedjelja i da se dlačice ne čupaju iz korijena (depilacija i čupanje pincetom) najmanje četiri nedelje (samo brijati). Brojni zadovoljni klijenti i sve veći broj zainteresiranih klijenata na osnovu propagande “od uha do uha” pokazatelj su da je laserska epilacija MeDioStar laserom zaista metoda izbora za trajno odstranjivanje dlačica.

Više informacija o ovom tretmanu i DKC Farah Tuzla saznajte na web stranici: www.farah.ba,  Facebook Fan stranici ovog centra ili pozivom na broj telefona 035 /255 555.

(Tuzlainfo.ba)

https://www.youtube.com/watch?v=14trHKJm7Zo

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.