IPI Akademija: Studentima predstavljena ISACA-a

by admin
| 20:54

Dana 05.05.2015. godine na Visokoj školi „Internacionalna poslovno-informaciona akademija“ Tuzla održano je predavanje doc.dr. Harisa Hamidovića pod nazivom „Informacijske tehnologije i profesionalana etika – Mjesto i uloga profesionalnih udruženja“.

Studentima IPI Akademije Tuzla je predstavljena ISACA (Information Systems Audit and Control Association) međunarodno udruženje stručnjaka za reviziju i kontrolu informacijskih sistema. 

ISACA (Information Systems Audit and Control Association) međunarodno udruženje stručnjaka za reviziju i kontrolu informacijskih sustava, sa sjedištem u Rolling Meadows, IL, USA, imenovalo je dr. sc. Harisa Hamidovića ISACA akademskim zagovornikom pri Visokoj školi za suvremeno poslovanje, informacijske tehnologije i tržišne komunikacije “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla, BiH.

Godine 1969. ISACA je osnovana od strane male skupine vizionara revizora elektronske obrade podataka kao EDP Auditors Association. Naziv organizacije je promijenjen u Information Systems Audit and Control Association 1994. godine, a skraćen u ISACA 2006. godine. Danas s više od 115.000 članova u 180 zemalja, ISACA je vodeći svjetski pružatelj znanja, certifikata, zagovaranja i obrazovanja o informacijskim sistemima na područjima sigurnosti i osiguranja, korporativnog upravljanja, upravljanja informacijskom tehnologijom (IT), IT rizicima te usklađenošću s propisima i standardima vezanima uz IT.

ISACA također unaprjeđuje i potvrđuje IT vještine i znanja kroz globalno prihvaćene certifikate Certified Information Systems Auditor (CISA), Certified Information Security Manager (CISM), Certified in the Governance of Enterprise IT (CGEIT) i Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC). Od prošle godine ISACA nudi i poseban Cybersecurity Fundamentals Certificate – certifikacijski program iz osnova cyber sigurnosti.

Predavanje je ujedno bila i prilika da se javnosti predstavi ISACA Kodeks profesionalne etike – prijevod na bosanski jezik, koji je od prošle sedmice dostupan i na službenoj web stranici ISACA asocijacije – www.isaca.org. Na izradi i objavi istog je radio tim predvođen doc.dr. Harisom Hamidovićem, ISACA akademskim zagovornikom u BiH i Arijana Mulabećirović, profesorica engleskog jezika iz Tuzle. ISACA je propisala Kodeks profesionalne etike kao vodič za profesionalno i lično ponašanja članova udruženja i / ili nositelja certifikata. 

Mr. Damir Bećirović, direktor IPI akademije Tuzla, ovom prilikom je istakao da će IPI Akademija Tuzla kontinuirano raditi na promociji smijernica ISACA, IEEE i drugih kodeksa profesionalne etike, s obzirom da tehnička znanja i vještine ne čine IT praktičara profesionalcem. Pravi profesionalci se moraju pridržavati etičkih standarda i biti spremni primijeniti svoja znanja i vještine u interesu drugih.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.