Šansa za mlade novinare: Savladajte multimedijalnu produkciju uz stipendiju od 1000 KM!

by admin
| 10:11

USAID-ov Projekt podrške nezavisnim medijima (SIM), koji implementira Internews BiH sa Mediacentrom Sarajevo, najavljuje “NOVINARSTVO 2.0 Multimedijalna produkcija i online mediji” –  Program edukacije i razmjene za studente/ice žurnalistike u BiH u periodu 09.03.-07.04.2015.

Studirate novinarstvo i želite više prakse na online medijima? Želite da savladate multimedijalnu produkciju? Želite plaćenu praksu na online medijima u BiH?

Ovo je program za vas!

Petu godinu za redom, program nudi jedinstvenu praktičnu obuku na polju multimedijalne produkcije i online novinarstva, kao i praksu na najposjećenijim portalima u BiH, koju obavljate van vašeg matičnog grada.

Sve troškove pohađanja treninga, puta i smještaja pokriva organizator.

Polaznicama/ima je obezbjeđena i stipendija u iznosu od 1.000 BAM za praksu na web portalima.

Ukoliko studirate žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, program Novinarstvo 2.0 može biti vaš izborni predmet, koji nosi 6 ECTS bodova.

Zašto da se prijavim?

”Praksa mi je pomogla da se oslobodim i steknem više samopouzdanja, te upoznam nove ljude. Mislim da bi ovakvih edukativnih programa trebalo biti više, da bi se popravila medijska slika u BiH.”

”Sve ono što sam naučio i danas koristim u svom radu.”

Program vam nudi:

• Priliku da praktično savladate multimedijalnu produkciju za online medije

• Upoznavanje sa novim trendovima u online novinarstvu

• Priliku da steknete prvu praksu u online redakcijama širom BiH

• Timski rad

• Rad sa trenerskim timom Mediacentra Sarajevo

Program je praktičan, interaktivan i omogućava vam da steknete znanja i vještine koje možete odmah primijeniti u profesiji, posebno u radu na web portalima.

Trening je prvi dio programa, koji se organizuje u Mediacentru Sarajevo od 09. do 16.03.2015.

Tokom treninga, zajedno sa koleginicama/kolegama, radite na produkciji multimedijalnih sadržaja koje postavljate na sajt koji ste zajedno kreirali.

Savladat ćete:

Razvoj i planiranje online platformi

Planiranje priče i pisanje za web

Video/audio produkcija

Fotografija u multimedijalnom okruženju

Data novinarstvo

Društvene mreže i ‘mobile driven’ izvještavanje

Drugi dio programa čini praksa na partnerskim portalima: E-trafika (Banjaluka), Abrasmedia (Mostar) i Radio Slobodna Evropa (Sarajevo).

Praksa mora biti van grada iz koga dolazite i radi se uz mentorstvo urednika/ca portala. Aktivno učestvujete u radu redakcije, idete na teren, objavljujete svoje tekstove. Praksa traje od 18.03. – 07.04.2015.

Troškovi života, smještaja i puta pokriveni su stipendijom u iznosu od 1000 BAM.

Kako se možete prijaviti i koji su uslovi učešća?

Mogu učestvovati isključivo studenti/ce završnih godina žurnalistike i komunikoloških studija iz BiH. Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:

• Kopiju prve stranice indeksa (stranica sa slikom i podacima o upisu)

• Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.

• Predstavljanje teme na kojoj bi željelie da radite tokom treninga (maksimum 1.500 karaktera). Zbog čega mislite da je ta tema važna i za koga, koja su glavna pitanja koja bi trebalo pokriti; ko i šta su mogući izvori; gdje bi mogla biti objavljena?

Svoju prijavu sa traženim dokumentima pošaljite na [email protected], najkasnije do 5.03.2015. godine. Nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Selekciju polaznika/ca vrši tim Mediacentra. Za sve dodatne informacije pišite na [email protected]. Možete nam se javiti i putem zvaničneFacebook stranice Mediacentra Sarajevo.

Iskoristite priliku – prijavite se!

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.