Stižu domaći proizvodi iz Koraja: U tuzlanskom naselju Zlokovac otvorena trgovina voća i povrća

by nedim
| 18:40

U tuzlanskom naselju Zlokovac ove sedmice je otvorena trgovina voća, povrća i domaćih prehrambenih proizvoda, u kojoj će građani moći kupovati prije svega domaće proizvode koji budu prispjevali u Koraju, poznatom bosanskom poljoprivrednom kraju.

– Sada, obzirom da je zimski period, u ponudi imamo kvalitetno sezonsko  voće i povrće od nakupaca i veleprodaja, a kako bude dolazilo toplije vrijeme tako ćemo asortiman širiti onim što prispjeva na našem  i imanjima i plastenicima naših kooperanata – rekli su nam vlasnici trgovine „Mira“.

U prostor koji se nalazi u Lameli B SPO Zlokovac ili kako se već u narodu ustalilo – zgradi „Murex“, šarenilo voća i povrća, uredno sortirano i pregledno, već privlači zainteresovane mušterije koji ne kriju zadovoljstvo onim što vide.

– Ovdje nam je trebala baš jedna ovakva prodavnica. Voće i povrće do sada smo mogli kupovati u marketu i nekoliko prodavnica u blizini, ali niko od njih nema ovako kvalitetnu ponudu. Sada sam čuo da ćemo uskoro moći kupovati i druge domaće prehrambene proizvode što generalno nedostaje u cijelom gradu i sigurno će imati svoje mušterije – rekao nam je jedan od kupaca koji je „pazario“ u vrijeme dok smo fotografisali šarene police ove trgovine.

Iz trgovine „Mira“, koja je krajnji izlog vrijednog rada manje grupe Tuzlaka koji su u poljoprivredi vidjeli mogućnost za rad i život, ističu da jedva čekaju proljeće kada će prispjeti  već zasijana jagoda, crveni i bijeli luk, te kasnije mohune, grah, grašak, repa, bundeva, paprika, krompir, kajsija, kruška, višnja, trešnja, orah…

-Već smo kupili tri plastenika da slijedeću zimu dočekamo sa našim proizvodima. Sami radimo svoj ajvar, kornišon, kompote, sokove a posebno bih istakli  proizvode od svoje smokve kao što je kandirana smokva i slatko od nje. Planiramo iskoristiti više od 30 dunuma zemlje i sve što tu prispije plasirati ovdje, a uz to i pomoći tamošnjem stanovništvu prodajom njihovog domaćeg sira, kajmaka, jaja i drugog – istakli su vrijedni vlasnici ove trgovine.

Često imamo priliku čuti i kazati da trebamo podržati domaću proizvodnju. Kupovina u ovoj trgovini je odlična prilika da to dokažemo i na djelu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.