Svečano otvorena IPI akademija u Tuzli: Stvarati kadrove koji će biti konkurentni na tržištu

by admin
| 17:33

Početak nastave na Visokoj školi za savremeno poslovanje, informacione tehnologije i tržišne komunikacije “Internacionalna poslovno-informaciona akademija” Tuzla, danas je obilježen svečanošću kojoj su prisustvovali predstavnici menadžmenta i nastavnog kadra “IPI akademije”, te brojne zvanice iz javnog, političkog i privrednog života Tuzle i Tuzlanskog kantona.

 IPI akademija je, po riječima direktora Damira Bećirovića, licencirala tri studijska programa i već je izvršila upis prve generacije studenata na tri studijska programa, a to su informacione tehnologije, savremeno poslovanje i informatički menadžment i tržišne komunikacije.

Radi se o studijskim programima koji su koncipirani na način da se slijede savremeni trendovi u oblasti visokog obrazovanja.

 “Vrlo bitna stavka je ispitivanje tržišta rada, jer je naša želja da kreiramo buduće dimplomante koji se neće dugo zadržavati na birou, nego će se vrlo aktivno uključiti u sam proces rada, odnosno da mogu biti konkurentni na tržištu. Stoga su naši studijski programi koncipirani da naši studenti ovladaju praktičnim vještinama i znanjima, koji će im omogućiti da prilikom dolaska na buduće radno mjesto mogu biti od koristi svojim poslodavcima. Zato je i naš slogan ‘Studij po mjeri poslodavca'”, kazao je Bećirović, koji je studentima danas simboličn uručio indekse, čime je nastava na ovoj visokoj školi zvanično i počela.

Predsjednik Upravnog odbora Akademije Hamza Šarić, ističe da je ovo prvi i jedini projekt ovakve vrste u najmnogoljudnijem bh. kantonu, iako postoje egzaktni podaci da oko 5.000 studenata s ovog područja studira širom BiH.

“Ne treba zaboraviti da se razvojem visokog obrazovanja omogućava društveni, kulturološki i privredni napredak zemlje kroz stvaranje pozitivnog ozračja koje omogućava stabilan razvoj nauke, struke i stručnjaka na kojima se temelji održivi razvoj privrede i ukupan razvoj ove zemlje”, podvlači Šarić.

Također, izrazio je očekivanje da će ova visokoškolska ustanova biti ponos svima i velika pretpostavka i šansa razvoja Tuzle i TK-a.

Predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović, siguran je da će napredne tehnologije i program ove akademije donijeti značajne rezultate u obrazovnom sistemu TK-a.

“Mi podržavamo ovakav način obrazovanja i mislim da će praktični dio koji ova akademija ima biti veoma značajan za razvoj privrede TK”, kazao je Kikanović te zvanično proglasio početak rada Akademije.

Na prvu godinu akademije bio je planiran upisi 140 studenata na sva tri studijska programa, a ostala je još trećina slobodnih mjesta. Školarina ua jednu godinu studija iznosi 1.800 KM.

(Tuzlainfo/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.