Dr. Devleta Balić: Mnogo parova ima problem bračne neplodnosti, mnogima smo i pomogli

by nedim
| 17:09

Direktorica Zavoda za humanu reprodukciju u Tuzli, Devleta Balić, zajedno sa svojim timom predstavlja jednog od glavnih lidera u našoj zemlji kada je u pitanju vantjelesna oplodnja.

Do današnjeg dana rođeno je oko 250 beba začetim postupcima vantjelesnom oplodnjom, a tim povodom slave jubilarnih 10 godina od prvog začeća djeteta.
Za naš portal je govorila o vantjelesnoj oplodnji, problemima s kojima se susreću parovi te mogućim rješenjima za neplodnost.

Vaš Zavod je jedan od prvih koji ste uveli metode vantjelesne oplodnje i liječenja neplodnosti na naše prostore, što je rezultiralo rađanjem prve bebe 2008. godine u Tuzli i prvog porođaja iz odmrznutih embriona 2012. godine. U odnosu na 2008. godinu, koliko ste danas Vaše dosege podigli na viši nivo?

– Ovo je za nas vrlo značajan jubilej. Do današnjeg dana se rodilo oko 250 beba začetim postupcima vantjelesnom oplodnje, tako da smo od tada do danas izrasli u ustanovu koja je respektabilna u tom kontekstu koja daje dobre rezultate u postupku vantjelesne oplodnje. Što se tiče liječenja neplodnosti, generalno to je jedan kompleksan problem. Prema svjetskim podacima nekih svjetskih ustanova, 15 do 20 odsto populacije, odnosno bračnih parova u reproduktivnom dobu ima poteškoće sa zanošenjem. Ipak, u našoj zemlji nema tačnih podataka.

Vaša klinika, između ostalog nudi i rješenje problema, odnosno mogućnost liječenja bračne neplodnosti kod oba partnera po savremenim metodama. U čemu se ogledaju traganja za uzrokom neplodnosti, a naposlijetku i liječenje?

– Neplodnost nije rijetka pojava te se procjenjuje da čak 20 posto parova imaju poteškoće u ostvarivanju želje za potomstvom. Mnogima smo pomogli, te napominjem da se ne ustručavaju. Pozovite nas, a naš stručni tim sa dugogodišnjim iskustvom će vam pomoći. Parovi koji više od godinu dana pokušavaju prirodnim tj. seksualnim putem postati roditelji ili parovi stariji od 35 godina koji nešto više od 6 mjeseci imaju problem sa zanošenjem, trebaju da se jave u našu kliniku. Za početak bi to bio jedna vrsta razgovora, odnosno konsultacija, na koju mi pokušavamo još kod prvog pregleda i razgovora ustanoviti šta bi mogao biti uzrok neplodnosti. Želja nam je da u što kraćem vremenu uočimo šta je uzrok te da provedemo i odgovarajuće terapijske mjere pa i vantjelensnu oplodnju ukoliko je ona potrebna. Napominjemo ovaj put da je vantjelesna oplodnja samo jedna od načina liječenja neplodnosti.

2903 balic2Možete li nam reći koje su to najznačajnije usluge koje Vaša zdravstvena ustanova pruža svojim pacijentima?

-Imamo veliki spektar usluga koje nudimo, od onih standardnih, pa do nekih sofisticiranih sa kojima se možemo pohvaliti. Bitno je istaći da mi radimo tzv. opštu ginekologiju, a tu spadaju standardni ginekološki, ali i pregledi vezani za probleme u dječijoj/adolescentnoj dobi, te problemi kod žena u menopauzi. Također, imamo i operativni dio gdje radimo razne vrste lokalnih operacija, a među kojima ističemo endoskopske operacije – histeroskopija i transvaginalna hidrolaparoskopija, a koje se sada rade u Centru za srce u Tuzli. Mnogi nas izdvajaju po vantjelesnoj oplodnji koju radimo već šestu godinu i tu imamo rezultate sa kojima se možemo pohvaliti. Također, ističemo se i sa sofisticiranom ultrazvučnom tehnikom, u kojoj mogu slobodno reći da smo lideri, jer sa njom radimo već deset godina. Sada imamo tri 3D ultrazvučna aparata, od kojih je jedan iz 2013. godine.

Kakva su Vam dosadašnja iskustva po pitanju rješavanja problema neplodnosti?

-Ja sam ginekolog koji radi već 30 godina, tako da imam i pozitivna i negativna iskustva. Pratimo i pamtimo ono najbolje i njima se radujem. Iskustva su pozitivna, ukoliko čitav taj tretman završi porođajem tj. rođenjem željnjo isčekivane bebe. Također, pozitivna iskustva se odnose na to što imamo dobru saradnju, tj. dobre rezultate s kojim se možemo porediti sa sličnim institucijama u zapadnoj Evropi. To sada nije neka reklama niti hvaljenje, to su medicinski pokazatelji koji govore o broju živorođenih beba, u odnosu na broj postupaka kojim su određeni medicinski kriteriji, na osnovu kojih se prati uspješnost neke ustanove i uspješnost postupaka vantjelesne oplodnje. Naravno, mi se uvijek trudimo da se unapređujemo.

(Tuzlainfo.ba/Sunčica Kerošević)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend