Partner MKF: Za kreditiranje energetske obnove zgrada 10 mil KM

by nedim
| 11:12

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je odobrila kredit u iznosu od 10 mil KM Partner mikrokreditnoj fondaciji za kreditiranje mjera energetske efiksanosti u stambenom sektoru. Sredstva su odobrena u okviru EBRD programa od 85 mil EUR – Program financiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan. 

Poticaje i tehničku pomoć za podršku investicijama u zelene tehnologije će obezbijediti Evropska unija (EU), Federalno ministarstvo financija Austrije i Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a u saradnji sa Energy Community, saopćeno je iz Partner MKF. 

– Partner mikrokreditna fondacija nastavlja sa implementacijom projekata u oblasti energetske efikasnosti. Potpisivanje ovog ugovora znači povećanje primjene mjera energetske efikasnosti u BiH, te nastavak uspješne saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja traje od 2012. godine i uz čiju pomoć je Partner mikrokreditna fondacija realizovala niz značajnih projekata – rekao je Senad Sinanović, direktor Partner MKF. 

Sredstva iz ovog kredita će biti namijenjena za kreditiranje mjera energetske efikasnosti kao što su toplotna izolacija objekata, zamjena prozora i vrata, nabavka kotlova na pelet i biomasu, solarne kolektore, fotonaponske panele, toplotne pumpe, ekonomičnu rasvjetu i druge mjere koje donose uštedu i komfor krajnjim korisnicima.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.