Potencijal koji vrijedi iskoristiti – Firma iz Bihaća traži nove partnere u izgradnji hidrocentrala u BiH

by nedim
| 20:16
  •  
  •  
  •  
  •  

Bihaćka firma Č.J. koja pruža usluge inženjeringa, proizvodnje, isporuke, montaže i servisa za sve vrste mašinskih postrojenja u sektoru obnovljivih izvora energije, u narednim godinama želi još više investirati u sektor hidroenergije u BiH.

Kako su za eKapiju rekli na ovogodišnjem sajmu RENEXPO, potrošnja struje će se povećavati te se očekuje da investitori nađu nove prilike za ulaganje i podignu nova postrojenja. S tim u vezi BiH ima veliki potencijal u hidroenergiji, a koji je nedovoljno iskorišćen. Zato žele što jače veze sa potencijalnim investitorima.

– Veliki zadatak je na samim opštinama i gradovima u BiH i pitanje je koliko su oni spremni izdati koncesije i izaći u susret investitorima. Subvencije su jako male, pala je njihova vrijednost posljednjih godina, a nama je cilj da smanjimo emisiju CO2 – rekli iz firme Č.J.

Kako objašnjavaju iz ove firme, postrojenja koje oni grade nisu štetna za okolinu jer je riječ o protočnim turbinama, koje ne uništavaju riblji fond. Prema njihovim riječima, apsurdno je koristiti ugalj i zagađivati okolinu na taj način, a ne iskoristiti hidropotencijal.

– Zajedno sa našim partnerom, firmom Gugler, izgradili smo hidroelektrane širom svijeta, a u BiH tri – jednu kod Foče i dvije na rijeci Ugar, relacija Vlašić-Kneževo. Gugler turbine su se pokazale kao jedne od najboljih u svijetu i njihova iskorišćenost je oko 98%.

Č.J. je gradio hidroelektrane u Čileu i Ruandi, a završen je i projekat na elektrani u Kolumbiji. Zapošljavaju 120 radnika u pogonima u Bihaću i metalne konstrukcije koje proizvode u tom pogonu idu u EU, najviše u Austriju. Za sada su zadovoljni produktivnošću i kvalitetom poslovanja. 

Sa Guglerom trenutno rade na projektima u Panami i Južnoj Americi, a u Turskoj montiraju tri turbine.

(TI/ekapija.com)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.