Solarno grijanje: Informacije, prednosti, savjeti…

by nedim
| 20:24
  •  
  •  
  •  
  •  

Za razliku od fosilnih goriva, solarna energija je dostupna u gotovo neograničenoj mjeri, ne proizvodi štetne ugljične emisije i uz to je besplatna. Moderni sistemi grijanja mogu se kombinirati sa solarnim kolektorima, što solarne sisteme grijanja čini izvrsnom opcijom za pripremu potrošne tople vode ili za potporu krugu grijanja.

Solarno grijanje podrazumijeva korištenje solarnog zračenja kao izvora toplinske energije. Ne smijemo to brkati s fotonaponskim sistemima, koji pomoću sunčeve svjetlosti proizvode električnu energiju. Velike mogućnosti korištenja solarne energije odavno su poznate: naša provjerena tehnologija dokazala se tokom mnogih godina.

Prednosti solarnog grijanja:

– Neiscrpne, besplatne količine energije
– Nema emisija CO2 tokom rada
– Ušteda: do 70% uštede energije za pripremu potrošne tople vode i do 35% uštede energije za grijanje prostora
– Smanjenje potrošnje fosilnih goriva
– Solarni termički sistemi mogu se integrirati u postojeće sisteme
– Moderni sistemi rade efikasno, čak i zimi

Kako radi solarno grijanje?

Solarno termičko grijanje radi u načelu kao tamno vrtno crijevo izloženo suncu. Površina crijeva apsorbira sunčevu svjetlost, tačnije toplinu sunčevog zračenja, kojom se voda u crijevu zagrijava. Načelo solarnog grijanja u četiri koraka:
Kolektori apsorbiraju sunčevu svjetlost putem apsorbera. Poseban prijenosni fluid u cijevima kolektora se zagrijava.
Pumpa tjera fluid u izmjenjivač topline solarnog spremnika tople vode.
Toplinska energija se prenosi na vodu u spremnik za pripremu tople vode.
Ukoliko sunčevo zračenje nije dovoljno za zagrijavanje vode, uključit će se dogrijavanje konvencionalnim sistemom grijanja do zadane temperature.
Solarni termički sistem opskrbljuje ovisno o izvedbi u prosjeku godišnje oko 60% potrebne energije za pripremu potrošne tople vode.

Korištenje solarne energije za potporu grijanju

Pored solarne pripreme potrošne tople vode, solarna energija se može koristiti i kao potpora sistemu grijanja, čime se ostvaruju značajne uštede. Čak i pri umjerenim vanjskim temperaturama, konvencionalni sistemi grijanja ostaju isključeni zahvaljujući solarnoj potpori sistemu grijanja.Jezgra ovog rješenja je kombinirani spremnik tople vode, npr. međuspremnik kombiniran s jedinicom za pripremu potrošne tople vode. Ako ima dovoljno sunčevog zračenja, fluid u solarnom sistemu grijanja zagrijava vodu u jednom od spremnika putem donjeg izmjenjivača topline. U slučaju pada temperature, npr. nakon duže kupke ili tuširanja, uključit će se po potrebi konvencionalni grijač preko drugog kruga koji podržava dodatno zagrijavanje vode

Solarni kolektori

Razlikujemo dvije vrste solarnih kolektora za generaciju toplinske energije koji se koriste u solarnim sistemima: pločasti i vakuumski cijevni kolektori.

Pločasti kolektori – moć površine.

Glavna odlika ravnog, pločastog kolektora je crna apsorberska površina okrenuta prema suncu. Apsorberski površinski premaz maksimalno apsorbira sunčevo zračenje uz minimalnu refleksiju. Apsorbirana termička energija se prenosi na fluid koji koji cirkulira u cijevi ispod površine apsorbera.Tehnički gledano, pločasti kolektori se razlikuju od vakuumskih cijevnih kolektora u izolaciji apsorbera. Kod ravnih pločastih kolektora koristi se tradicionalni izolacijski materijal poput kamene vune ili poliuretanske pjene.

Prednosti ravnih pločastih kolektora:
– Niža cijena nabave
– Niži troškovi održavanja
– Idealni za niskotemperaturne sisteme: za pripremu potrošne tople vode ili potporu podnom grijanju

Vakuumski cijevni kolektori – najveći solarni prinos iz cijevi

Načelno, rad vakuumskih cijevnih kolektora se ne razlikuje od ravnih pločastih kolektora. Također apsorbiraju sunčevo zračenje putem apsorbera te zatim prenose kao toplinsku energiju na fluid. Međutim, za razliku od ravnih pločastih kolektora, vakuumski cijevni kolektori koriste izvrsno izolacijsko svojstvo vakuuma po čemu su dobili i svoj naziv. Toplinskih gubitaka gotovo nema zahvaljujući vakuumu u staklenoj cijevi. Dodatno je ispod svake cijevi montirano ogledalo koje rerflektira sunčevo svijetlo prema apsorberskoj cijevi. Vakuumski cijevni kolektori su stoga znatno učinkovitiji od ravnih, pločastih kolektora.

Prednosti vakuumskih cijevnih kolektora:
– Veća energetska učinkovitost

– Zahtijevaju manje krovne površine za isti učinak

– Može se koristiti na krovovima koji nisu usmjereni prema jugu

– Proizvode više temperature te se mogu koristiti i s visokotemperaturnim sistemima grijanja

Izvor: Valliant.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.