Odobreno 17,3 milona dolara: BIH pomoću energetske efikasnosti smanjuje zagađenje

by nedim
| 12:43

Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) osigurao je 17,3 miliona dolara za novi projekt iz oblasti energetske efikasnosti koji će doprinijeti prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mjesta, dugoročnom smanjenju zagađenja zraka i zaštiti zdravlja građana u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost osmogodišnjeg Projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika u Bosni i Hercegovini” je 122,5 miliona dolara, a implementirat će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa domaćim institucijama.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu navela je da bi realizacijom ovog projekta trebalo da bude obuhvaćeno 430 javnih objekata u kojima će 150.000 korisnika imati bolje uslove boravka. Sinanoglu je istakla da će biti otvoreno 5.600 radnih mesta sa punim radnim vremenom i obučeno više od 2.500 lica u oblasti održivog energetskog menadžmenta. Ona je naglasila da će biti dostignuta nulta stopa emisije ugljenika, a emisija gasova sa efektom staklene bašte biće smanjena za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljen dioksida.

(TI)