Rezultati izbora: Sedam stranaka u Skupštini TK, SDA osvojila 13 mandata

by admin
| 15:20

Centralna izborna komisija BiH (CIK) objavila je rezultate izbora u BiH. Riješena je i dilema u sastavu i broju mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona.

 Ubjedljivo najjača stranka u TK je SDA, sa 13 mandata (68397 glasova, odnosno 32,2 odsto). Druga stranka po snazi je SDP sa šest mandata.

 Pet je osvojio SBB, a četiri Demokratska fronta. Tri skupštinska mandata osvojila je Stranka za BiH, a po dva Narodna stranka Radom za Boljitak i BPS.

Kao i nakon izbora 2010. godine, mandate u Skupštini je osvojilo sedam stranaka. Ovaj put, međutim, u skupštinskim klupama neće biti zastupnika HDZ BiH, dok će mandate imati novoosnovana DF.

Najveći pad doživio je SDP BiH, sa 13 na šest zastupnika, a najveći rast SDA sa devet na 13 mandata od ukupno 35.

Stranka za BiH, NS RzB i BPS ponovili su rezultate sa prošlih izbora, dok je SBB osvojio jedan mandat više u odnosu na 2010. godinu.

Inače, SDA je ostvarila pobjedu u 12 od 13 općina Tuzlanskog kantona. Jedino u Tuzli ova stranka nije pobijedila, ali je i tu razlika u odnosu na SBB i DF bila 2.200, odnosno 350 glasova.

Najubjedljiviju pobjedu SDA je ostvarila u Banovićima, gdje je od ukupno 15.430 ova stranka osvojila 11.857 glasova, što je čak deset puta više od SDP-a i SBB BiH.

Vezani tekst: Imena poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona

(TI/Bportal)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.