CIK BIH: Naloženo ponovno brojanje na jednom tuzlanskom i još 18 biračkih mjesta u BiH

by admin
| 5:28

Centralna izborna komisija (CIK) BiH donela je odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta.

Brojanje će početi u četvrtak, 23. oktobra, u 10.00 sati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, u prisustvu izbornih posmatrača.

Nalog je donesen nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opšte izbore podneo CIK-u BiH izveštaj po kojem nije moguće verifikovati rezultate izbora na ovim biračkim mestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer postoje velika odstupanja na testu tačnosti, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Naređeno je brojanje glasačkih listića za biračka mjesta 050A088 u osnovnoj izbornoj jedinici Tuzla za izborne nivoe 515, 403 i 203, 010B078, te još u Gradišci, Novom Gradu (Sarajevo), Banjoj Luci, Goraždu, Zvorniku, Travniku, Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, Jablanici, Čapljini i Čeliću. 

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac (035B006 i 035B018), jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta.

Centralna izborna komisija BiH trenutno je u postupku utvrđivanja izbornih rezultata, a to podrazumijeva objedinjavanje glasova sa redovnih biračkih mjesta, sa biračkih mjesta gdje su glasali birači u odsustvu, glasova birača koji su svoje pravo ostvarili posredstvom mobilnog tima, glasova birača koji su glasali poštom, glasova birača koji su glasali u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.