Izbori za Predsjedništvo BiH: Izetbegović i Čović sigurni, neizvjesna utrka za srpskog člana

by admin
| 7:23

Dva dana nakon općih izbora u BiH protiče u iščekivanju novih podataka. Osim rezultata glasanja za državni i entitetske parlamente, te kantonalne Skupštine, koji su objavljeni, veliko interesovanje vlada i za pobjednika izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Uz Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, treći član kolektivnog šefa države, nezvanično,  u naredne četiri godine bit će i Mladen Ivanić.

Između kandidata Željke Cvijanović i Mladena Ivanića vodila se žestoka bitka za ulazak u državno Predsjedništvo.  Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željka Cvijanović, kako trenutno stoje stvari, izgubila je vodstvo u utrci sa protukandidatom Ivanićem, priznao je Milorad Dodik na press konferenciji SNSD-a.

Treba da se prebroje listići sa još 17 biračkih mjesta, što je manje od pola procenta glasova, koji ne mogu značajno utjecati na postojeći rezultat.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da mu je žao zbog rezultata glasanja za člana Predsjedništva BiH te da ne može da vjeruje da su “Srbi tako odlučivali, znajući da Mladenu Ivaniću podršku daju Bošnjaci i međunarodna zajednica“.

Nakon što su u SNSD-u potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić, po njihovim rezultatima, ima 100 glasova više od njihove kandidatkinje Željke Cvijanovć, Dodik je na pres-konferenciji rekao da on još ne vjeruje u Ivanićevu pobjedu, ali da će ako i bude “na njoj biti jedan akcenat podaništva zahtjevima Bošnjaka, te međunarodne zajednice koja neće oklijevati da ispostavi račune Ivaniću“.

“Na 99,3 prebrojanih glasova tačno je da vodi Ivanić za 100 glasova, ali mi vjerujemo da su u ovim glasovima u odsustvu za Željku Cvijanović podrška Hrvata i očekujemo da će biti neizvjesno dokraja”, naveo je Dodik, ali i dodao da kada su sinoć govorili o razlici “nažalost nisu uključili bošnjačke glasove“.

On je, između ostalog, naveo da je sve to “omogućilo da preživi antisrpska politika koja će se ogledati na poziciji Ivanića“.

Više informacija o rezultatima izbora u BiH potražite na ovom linku.

(TI/federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.