Koalicija Domovina: Održan centralni predizborni skup u Srebrenici

by admin
| 7:44

U Sali Doma kulture, u utorak 8. oktobra 2014. Koalicija Domovina održala je centralni predizborni skup za općinu Srebrenica.

Predstavljeni su kandidati ove koalicije za Naordnu skupštinu Republike Srpske, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i mr. Ramiz Salkić, kandidat Koalicije Domovina za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska.

Obraćajući se članovina i simpatizerima sedam probosanskih koalicionih stranaka mr. Salkić je istakao da Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, naočigled demokratskoga svijeta, trpe nezapamćenu diskriminaciju:

-Bošnjaci kao konstitutivni narod u entitetu Republika Srpska nadglasani su u Narodnoj skupštini RS i donose se zakoni koji odgovaraju samo jednom narodu. Protivno izbornim rezultatima Srbi u naše ime postavljaju bošnjačke ministe u Vladi RS, i to one Bošnjake koji su odani diskriminatorskoj politici. Bošnjaci nisu ravnopravni prilikom zapošljavanja u javne institucije. Naša djeca nemaju pravo da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Mi kao narod nemamo pravo na bosanski jezik iako smo se tako na popisima izjasnili, nemamo pravo da se izjasnimo kao Bošnjaci, jer svakodnevno negiraju naše postojanje. A pri tome, mi im u Sarajevu dopustimo da kroz državne institucije oni iz Banja Luke dođu i tu provedu četiri godine samo sa jednim ciljem-da ruše Državu. Zato nam treba jedinstvo. Zato moramo biti jedno, zajedno sa Bošnjacima u Federaciji, kako bismo se izborili za svoja prava i kako bismo spriječili razbijanje Bosne i Hercegovine. Mi samo tražimo da se poštuju naša osnovna ljudska prava, tražimo jednakopravnost bez diskriminacije i ništa više, rekao je mr. Salkić.

Multietnička Koalicija Domovina, koja okuplja u jedinstven bosanski patriotski blok sedam multietničkih političkih stranaka ponudit će na narednim izborima rješenja za održiv povratak, ekonomski razvoj povratničkih zajednica i izborit će se protiv diskriminacije, poručeno je sa skupa u Srebrenici.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.