KO SBB BiH TK: Spremni smo za uređenje oblasti obrazovanja

by admin
| 11:23

Kantonalni odbor SBB-Fahrudin Radončić održao je danas press konferenciju na kojoj je poručio da je Savez za bolju budućnost – Fahrudin Radončić spreman za uređenje obrazovanja.

Domaćini današnje press konferencije bili su prof.dr Izet Žigić , kandidat za Predstavnički dom PS BIH kao i nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona mr. Fuad Hadžimehmedović.

Hadžimehmedović je istakao da Savez za bolju budućnost BiH posebnu pažnju pridaje obrazovanju kao važnom segmentu razvoja zajednice. Na području Tuzlanskog kantona obrazovanje nije usklađeno sa potrebama savremenog društva, a da ne govorimo o usklađenosti sa evropskim i međunarodnim standardima.

SBB će reformu obrazovanja početi u svim segmentima, od predškolskog do visokog. Što se tiče osnovne škole, rad na kvalitetu obrazovanja će biti usmjeren ka podizanju nivoa spremnosti nastavnog kadra stimuliranjem usavršavanja u obrazovanju, dok će se, u skladu sa razvojem privrednih programa, raditi na postepenom smanjivanju broja učenika u odjeljenjima, čime bi se broj učenika doveo u okvire evropskih standarda planiranih za ovakav vid devetogodišnjeg obrazovanja kakav je uveden u našoj zemlji.

Što se tiče srednjeg obrazovanja, posebnu pažnju ćemo posvetiti osposobljavanju učenika za dalji studij, ali i rad na našem području, te ćemo načiniti adekvatne studije koje će pokazati u kojim oblastima radimo na obrazovanju kadrova za strano tržište i na osnovu tih studija ćemo srednjoškolsko obrazovanje prilagoditi domaćoj tržišnoj potražnji.

Naravno, SBB se brine i za radnike u obrazovanju koji su uglavnom nezadovoljni statusom. Naš cilj će biti da pravilnici o prijemu budu doneseni na vrijeme, da se konkursna procedura sprovodi znatno ranije nego što je to sada slučaj, te da se zapošljavaju sposobni, a ne podobni kadrovi. Napominjemo da je nedopustivo da prosvjetni radnici na određeno, mjesec dana nakon okončanja konkursne procedure ne znaju gdje će raditi. SBB – Fahrudin Radončić će obezbijediti da se sva procedura završi prije početka školske godine.

Prof .dr. Izet Žigić je posebnu pažnju obratio na visoko obrazovanje gdje  SBB planira prilagoditi smjerove na fakultetima tržštu rada.

Osnovni preduslov za kvalitetan rad Univerziteta uTzuli jeste uređenje kampusa kojeg treba revidirati akademska zajednica ali i osnivač  Univerziteta u Tuzli.

SBB će potaći zajedničke aktivnosti Univerziteta, općine Tuzla, Vlade TK, kao i enitetske i državne Vlade s ciljem realizacije ovog projekta koji će se baviti tim stručnjaka.Takođe je naveo da će SBB pokrenut ozbiljan naučno- istraživački rad, organiziranjem raznih instituta kako bismo oslobodili kreativni duh naučnih radnika Univerziteta u Tuzli – saopšteno je iz Press službe KO TK SBB Fahrudin Radončić.

(TI)