OO Naša stranka Tuzla: Na press konferenciji o problemima u zdravstvu

by admin
| 9:58

„Uvođenje profesionalnog upravljačkog kadra i jedinstven zdravstveni sistem“ bila je tema današnje press konferencije Naše stranke kojoj su prisustvovali Jasmina Bašanović – Kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona i Olivera Sadiković – Kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

U svom obraćanju Jasmina Bašanović – kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona je istakla da veliki broj medicinskih radnika napušta BiH jer se ne mogu zaposliti ili su nezadovoljni uslovima rada. Uzroci ovih problema su loša organizacija i negativno poslovanje javnih zdravstvenih ustanova.

-Rješenje je uvođenje profesionalnog upravljačkog kadra, kvalificiranih profesionalaca. Moraju postojati jasno izraženi programi kojima će se sanirati postojeće stanje unutar zdravstvenih ustanova. Neophodna je racionalizacija troškova i plan razvoja i poboljšanja usluga prema krajnjim korisnicima, tj. osiguranicima. Pri zapošljavanju u javnim ustanovama obavezno raspisivati javne konkurse i imati objektivne kriterije, kako bi se nepotizam i korupcija iskorijenili – kazala je Jasmina Bašanović.

U svom obraćanju Olivera Sadiković – kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona je istakla da je zakon o zdravstvenoj zaštiti u našoj zemlji loše koncipiran i daje loše smjernice za upravljanje sistemom zdravstvene zaštite.

-Naša stranka u tom pravcu ima rješenja: izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, nepodijeljenost zdravstvenog sistema, te jasno precizirane kompetencije u podjeli pružanja i finansiranja na različitim nivoima vlasti – istakla je Olivera Sadiković.

(TI)