Koalicija Domovina: Održana press konferencija u Bijeljini

by admin
| 17:48

Mr. Ramiz Salkić, kandidat koalicije Domovina za predsjednika/potpredsjednika entiteta Republika Srpska, uputio je na danas održanoj konferenciji za novinare u Bijeljini, poziv policijskim strukturama ovoga entiteta da pronađu vandale koji su u Banja Luci rušili i lupali predizborne reklame ove koalicije. Salkić je kazao da je ovo samo još jedna potvrda da je bilo kakvo društveno djelovanje Bošnjaka u RS osuđeno na pritiske i asgresivni radikalizam.

Govoreći o jedinstvenom nastupu sedam stranaka Kolicije Domovina na Općim izborima, mr. Salkić je novinarima predočio smjernice politike koju će provoditi:

-Temelj moje politike je borba za jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Ona nema alternativu i nema cijenu. Ne prihvatam nijedno rješenje osim jedinstvene, cjelovite i nedjeljive Države. Borba za državu Bosnu i Hercegovinu mora biti trajna, a na tome putu trebamo stvoriti što veći broj prijatelja i onih koji čuvaju, vole, cijene i poštuju Državu, sačinjenu od dva entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, u kojoj su tri naroda potpuno ravnopravna i slobodna. Ni po koju cijenu ne smijemo odustati od borbe za slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, državu svih konstitutivnih naroda, ravnopravnih na cijeloj njenoj teritoriji. 

Ekonomski jak pojedinac i porodica garantuju jako i stabilno društvo. Osigurat ću kao predsjednik/potpredsjednik veću podršku privrednicima povratnicima, kroz podsticaje i povoljne kreditne linije, te osnivanje i jačanje garantnog fonda. Stimulisat ću privrednike iz Federacije BiH i građane BiH u Dijaspori da ulažu u RS, s ciljem većeg zapošljavanja povratnika, uvjeren da će ovom investicijom i privrednici ostvariti dobar poslovni rezultat.

Svaki građanin Bosne i Hercegovine ima pravo na obrazovanje bez segregacije. Spriječit ću kršenja osnovnih ljudskih prava i u čvrstoj saradnji sa građanima povratnicima osigurati pravo svakom djetetu na nastavu na bosanskom jeziku, u svim mjestima povratka. Ozbiljnim političkim djelovanjem spriječit ću diskriminaciju u školama, koja se vrši kroz ugrožavanje ljudskih prava povratnika i povredu vjerskih sloboda. Izborit ćemo se za uklanjanje diskriminirajućih i iritirajućih naziva škola (Sveti Sava itd.)

Bošnjaci moraju biti ravnopravni sa drugima u institucijama i javnim preduzećima Republike Srpske. Kao većinski narod u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci su spremni svima garantovati ravnopravnost, ali zahtijevamo veću zastupljenost u Vladi, javnim preduzećima, obrazovnom sistemu, zdravstvu, lokalnoj zajednici… Nastavit ću da se borim protiv diskriminacije i za osiguranje potpune ravnopravnosti svih narodai građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Ratni zločin ne zastarjeva i počinioci moraju završiti pred sudom pravde. Kao predsjednik/ potpredsjednik RS borit ću se da sva mjesta zločina budu obilježena, a zločinci privedeni i kažnjeni.Kroz institucije sistema zahtijevat ću da se zabrani negiranje genocidai da se ono strogo tretira zakonom. Nastavit ću tijesnu saradnju sa udruženjima nestalih, udruženjima logoraša i pravosudnim institucijama kako bi proces traženja nestalih bio intenziviran i da traje sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je Ustavom i zakonima svakom građaninu osigurano pravo na slobodan izbor gdje će živjeti. Godinama se  borim i nastavit ću borbu da se svima koji se žele vratiti osigura pravo na povratak i zadržavanje stečenih prava u Federaciji BiH (liječenje, socijalna zaštita, boračko-invalidska prava…). Izborit ćemo se da povratnici nemaju probleme sa prijavom prebivališta, čime se u ovom trenutku sprječava povratak. Kroz institucije sistema osiguratćemo nastavak podrške održivom povratku, intenzivirati rekonstrukciju stambenih objekata (posebno razvijati program pružanja podrške mladim bračnim parovima), te nastaviti obnavljati infrastrukturu u povratničkim naseljima. Zainteresiranim građanima BiH u dijaspori omogućit ćemo da ravnopravno ostvare povratak i rekonstrukciju stambenih objekata, kazao je mr. Salkić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.