CIK skinuo SDA-ovog kandidata iz Živinica sa liste za izbore u oktobru

by nedim
| 15:06
1812 cik

Centralna izborna komisija BiH poništila je danas kandidaturu i skinula sa kandidatske liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Begana Muhića, generalnog konzula BiH u Štutgartu, zbog kršenja Izbornog zakona.

Suad Arnautović, predsjedavajući CIK-a napomenuo je da je Izbornim zakonom precizirano koja se lica zbog posla ne mogu kandidovati za javnu izbornu funkciju, osim ako prethodno podnesu ostavku, uključujući i diplomatske i konzularne predstavnike BiH u inostranstvu.

On je naveo da Muhić nije riješio svoj status zbog čega se poništava ovjera njegove kandidature i skida njegovo ime sa kandidatske liste.

Željko Bakalar, član CIK-a, rekao je da će kandidatske liste uskoro biti date na uvid javnosti. On je pozvao sve građane, birače u BiH da izvrše uvid u liste i da, ukoliko imaju saznanja da se na kandidatskim listama nalaze lica koja tu ne mogu biti, to prijave CIK-u.

Arnautović je istakao da su kandidatske liste za opšte izbore 2. oktobra ovjerene, a da postupak štampanja kreće 8. avgusta.

Began Muhić je iz Živinica, a u mandatu 2002. do 2006. godine bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona,  ranije je obnašao i dužnost predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice a njegovo ime se spominjalo i u kombinacijama za mandatara pred izbor aktuelne Vlade TK.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.