CIK: Utvrđeni rezultati izbora u BiH, hoće li biti ponovnog brojanja?

by nedim
| 16:19

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila je danas i objavila izborne rezultate nakon provedenih Općih izbora te od sutra, 23. oktobra, teče trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje.

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti parlamentarnih izbora donesena je na današnjoj sjednici CIK-a, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz CIK-a.

Kako je istaknuo predsjednik CIK-a Branko Petrić cjelokupan posao brojanja glasačkih listića urađen je na vrijeme uz nadljudske napore budući da je bilo mnogo veći broj pristigle pošte te zahtjeva za kontrolu, ali kaže da je sve dokumentirano.

Podvukao je da su rezultati na web stranici CIK-a i sadrže tabelarni prikaz, ali raspodjela mandata bit će objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena, dodajući da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, posmatrači i općinske komisije.

– Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja CIK će odbaciti – pojasnio je.

Prema sadašnjim rezultatima izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se takmičili kandidati, a po dosadašnjim rezultatima za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat.

Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaje tri poslanika iz reda Srba, a kada su u pitanju kantonalne skupštine izabrani su svi potrebni poslanici te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta sve osim Kluba Srba jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

U Parlamentu BiH 14 stranaka

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bit će parlamentarno 14 stranaka. Najviše zastupnika, i to devet (osam iz FBiH i jedan iz RS-a), imat će SDA, šest SNSD, a po pet koalicija HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP dr Ante Starčević BiH,HDU BiH i SDP BiH. 

Koalicija DF-GS i SDS će imati po tri zastupnika, a SBB, Naša stranka i PDP po dva, dok će po jednog zastupnika imati čak pet stranaka, i to Nezavisni blok, PDA, a-SDA, DNS i Socijalistička partija. 

Inače, Predstavnički dom PS BiH broji 42 zastpnika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz entiteta RS. Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 zastupnika.

SDA najviše mandata u FBiH, a SNSD u RS-u

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bit će zastupljeno 11 stranaka. Najviše mandata pripalo je SDA-u 27, dok je SDP-u BiH i koaliciji HDZ BiH,HSS,HKDU BiH,HSP-HNS,HSP Dr. Ante Starčević BiH,HDU BiH,HSS Stjepan Radić pripalo po 16 mandata. Koaliciji DF-GS pripalo je 10 mandata, SBB-u osam, a Našoj stranci šest mandata. 

Po četiri mandata imaju Nezavisni blok i PDA, a po dva a-SDA, koalicija Hrvatsko Zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH-HNL i stranka Narod i pravda, te jedan mandat je pripao Laburističkoj stranci. 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH broji ukupno 98 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati 50 glasova podrške zastupnika. 

U budućem sazivu Narodne skupštine RS-a egzistirat će ukupno osam stranaka. Najviše mandata ima SNSD 28, a slijedi SDS-SRS-SRS RS sa 16 mandata, te DNS sa 12 mandata. PDP će imati devet, Socijalistička partija sedam, Koalicija Zejdno za BiH i koalicija NDP-NS-SNS-Sloboda po četiri mandata, dok će Ujedinjena Srpska imati tri zastupnika. 

Narodna skupština RS-a broji ukupno 83 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine nužno je osigurati podršku 42 zastupnika.  

(TI/Agencije)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.