CIK BiH: Dodiku zbog kršenja pravila u izbornoj kampanji kazna od 12.000 KM

by admin2
| 18:41

Na današnjoj sjednici CIK BiH je donio odluku kojom je novčano kažnjena jedna politička stranka i njen kandidat, prenosi Fena.

Utvrđeno je da je politički subjekt Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovoran što je Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH, 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH.

Zbog toga mu je, na osnovu Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 7.000 KM.

Utvrđeno je da je Milorad Dodik, kandidat političkog subjekta Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD za člana Predsjedništva BiH 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio  pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz Izbornog zakona BiH, pa mu  je u skladu s Izbornim zakonom BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Odluka o izricanju kazni nije pravosnažna. Protiv odluke se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.