Izbori 2018: Upoznajte kandidate kroz pet pitanja – Robert Jovanović (DF)

by nedim
| 7:55

Ime i prezime: Robert Jovanović
Godina i mjesto rođenja: 1969, Tuzla
Politička organizacija: Demokratska fronta BiH
Kandidatska lista: Skupština Tuzlanskog kantona br. 6

1. Ko je Robert Jovanović ?

Rođen sam 1969. godine u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Osnovnu i srednju školu sam završio u Tuzli, kao Mašinski tehničar- Energetičar. U Zadru sam služio redovni vojni rok u školi za rezervne oficire ŠRO – ARJ PVO. Studirao sam redovno na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli i vanredno na Ekonomskom fakultetu smjer “menadžment-upravljanje poslovnim procesima” na sarajevskom Univerzitetu.
Uporedo sam vanredno studirao na Fakultetu za fizičku kulturu Univerziteta u Sarajevu za Višeg sportskog trenera košarke. Do svoje 20 godine sam aktivno igrao košarku u Republičkoj ligi EX- YU. Početkom 90-tih radio sam kao košarkaški trener i vodio školu košarke u klubu “Sloboda Dita” u Tuzli.
Nakon srednje škole dvije godine sam radio kao mašinski tehničar u Rudniku lignita Mramor.
Bio sam pripadnik Armije BiH tri godine.
Poslije rata, u jesen 1995. otišao sam u Split gdje sam radio za UNHCR i nevladini organizaciju “Terre des Hommes” iz Švicarske.
Nakon toga vraćam se sa porodicom u Tuzlu gdje posljednjih 22 godine radim zajedno sa suprugom, kao glavni producent i menadžer Direkcije “MISS BiH za Miss Svijeta”, “ljepota sa svrhom“ te u svojim programima apeluje na razvoj svjesti kroz mnoge društvene teme. Unutar ove firme, egzistira i agencija ABC models mgmt. International koja organizuje školu za mlade modele te ih uspješno afirmiše i angažuje u BiH i u Svijetu.
Od 1997, dva puta godišnje, agencija ABC models tradicionalno organizuje sedmicu mode BH Fashion Week u naša četiri grada; Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla i tako, zajedno s mladim kreativcima, značajno doprinosimo afirmaciji bosanskohercegovačke modne industrije, kulture i tradicije.
Bio sam politički aktivan i ranije, 2006.godine, kao kandidat za Federalni parlament ispred Evropske Ekološke stranke.
Od 2006-2015. godine sam bio član upravnog odbora Američko-bosanske fondacije a dvije godine sam bio i izvršni direktor ove fondacije za BiH. Za to vrijeme ova fondacija je ostvarila mnoge projekte u BiH i Americi sa ciljem boljeg razumjevanja i jačanja prijateljskih odnosa sa SAD-om.
Jedan sam od osnivača think tank organizacije East West Bridge u BiH, a od 2016. godine obnašam dužnost predsjednika upravnog odbora.
Od 2017. godine sam član Demokratske fronte ispred koje sam kandidat na listi za skupštinu Tuzlanskog kantona pod rednim brojem 6. Oženjen sam i otac sam jedne kćerke.

2. Zašto ste odabrali angažman u vašoj političkoj opciji ?

Odlučio sam se politički angažovati nakon poziva da pristupim Demokratskoj fronti 2017. Osjetio sam ozbiljnost trenutka i odgovornost u tome da pomognem u borbi za građansku Bosnu i Hercegovinu, socijaldemokratsku državu koja svakom svom stanovniku garantuje poštivanje ljudskih prava, jednakost pred zakonom i ravnopravnost na tržištu.
Kao privrednik borit ću se za stvaranje mnogo boljeg i dinamičnijeg poslovnog ambijenta kao prvog preduslova za bolji životni standard u BiH i vraćanje nade u bolje danas i sutra.
Kao muž i otac razumijem sve probleme na koje nailaze mladi ljudi u BiH prilikom planiranja porodice i želim da ih ohrabrim u tome da nikada ne odustanu da zajednički stvaraju svoj dom. Porodica zasnovana na iskrenoj ljubavi je veliki izvor sreće i dobar temelj u svakom društvu. Potrebno je da se izradi strategija za demografskom obnovom i izdvojiti više sredstava za poticaj svim rodiljama u BiH.
Jasno i otvoreno se zalažem za ravnopravnost svih naroda i građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.
Nacionalističku politiku smatram izvorom diskriminacije i generalno svih problema u BiH.
Ovaj stepen diskriminacije slabijih i malobrojnijih društvenih i socijalnih kategorija ne mogu prihvatiti kao nešto normalno jer su te norme ponašanja izravni krivac za civilizacijski pad ovog društva.

3. Da li ste u prošlom periodu obavljali dužnost na nekoj javnoj funkciji? Ako jeste, na kojoj funkciji i šta se konkretno na toj funkciji uradili za dobrobit društva?

Ne nisam do sada bio ni na jednoj državnoj i političkoj funkciji, ali sam kroz rad u civilnom društvu i nevladinom sektoru bio veoma aktivan, gdje sam i danas.

 4. Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš Vama?

Glasači trebaju glasati za nepotkupljive i časne ljude koji će odlučno i dosljedno zastupati interese svih građana, a ne samo svojih partija ili interese nekih pojedinaca !

Treba glasati za SLOBODNE I SPOSOBNE A NE PODOBNE !

Ja za sebe to mogu otvoreno reći, a neka građani pitaju ostale kandidate jesu li slobodni i da li imaju neke Ugovore sa svojim partijama. I nije sporan ugovor, nego sadržaj tog Ugovora koji kandidata dovodi u poslušnički i poltronski položaj.

To je slučaj u mnogim partijama pa između ostalih i u stranci DF. Zbog takvih Ugovora BiH ne može naprijed sve ove godine!

Ispred mene na kantonalnoj listi potpisalo je ugovor njih prvih 5, a ostali NE, na Federalnoj listi potpisalo je ugovor njih prvih 3, a ostali NE,

na Državnoj listi potpisalo je ugovor njih prvih 3, a ostali NE.

Prema građanima treba biti iskren i oni to unaprijed trebaju znati. Ovo su dakle jasne upute biračima za koga treba da glasaju a za koga ne !

Građani mogu glasti za sve ostale kandidate na listama osim onih koji imaju Ugovore sa strankom, i neće pogrješiti !

Građani ne trabaju uzalud davati svoj dragocjeni glas onima koji su pristali na ucjene i sklopili nedemokratske Ugovore sa svojim partijama kao što je to ocijenila u svom izvještaju “koalicija pod lupom”, koji nadziru izbore i prijavljuju nepravilonosti.

Moji slogani su:

“SLUŽITI DRŽAVI I GRAĐANIMA” A NE VLADATI !

“ODGOVORNOST PREMA GRAĐANIMA” A NE SAMO PARTIJAMA !

“DEMOKRATIJA” A NE AUTOKRATIJA I PARTIOKRATIJA !

Na Vaše povjerenje uzvratiću predanim radom u interesu svih građana Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i BiH u cjelini !

5. Ukoliko Vas građani budu izabrali kao budućeg poslanika u Skupštini TK-a, šta konkretno od Vas mogu očekivati ?

Iskreno vjerujem i smatram da zajedno možemo mnogo bolje a ukoliko mi ukažete svoje povjerenje za poslanika u Skuštini TK ja ću se svim svojim bićem kroz institucije boriti za to!
Kroz Skupštinu TK se dalje vrši i izbor delegata u klub Doma Naroda Parlementa FBIH. Postavlja se pitanje da li će Klub delegata srpskog naroda u Federaciji BiH ponovo ostati nepopunjen kao i prethodnih dvadeset godina?
Ako se to ponovo desi, ustavnost svih donesenih odluka biće vrlo neizvjesna i upitna. Radi izvjesnije i bolje prakse u dolazećim godinama, pitanje popunjavanja Kluba srpskog naroda u Dom Naroda FBiH izborom predstavnika na opštim izborima je od presudnog značaja.
Činjenica je da zbog nedovoljnog broja srpskih kandidata na listama za kantonalne skupštine, nedovoljan broj i prolazi.
Poštovani građani, pišem Vam kao Bosanac u srcu i duši ali i kao Srbin u Federaciji BiH, koji vidi i osjeća jednaku institucionalnu diskriminaciju koju žive Hrvati i Bošnjaci u Banjaluci ili Srbi i Bošnjaci u Mostaru ili nekim drugim djelovima naše domovine. Rođen sam u Tuzli i tu živim.
Ako budem izabran, sve svoje vještine i znanja uložiću u predstavljanje i zastupanje srpskog naroda u Parlamentu FBiH, ali upravo onakav kakvog me mnogi poznaju, ja ću kao čestit Bosanac iskreno zastupati i sve druge narode i ostale, vjerujem da ću dobiti i njihovu podršku i glasove.

Sa iskrenim poštovanjem, 
Robert Jovanović, kandidat na listi DF-a za Skupštinu Tuzlanskog kantona br. 6!
SLOBODAN I SPOSOBAN A NE PODOBAN!

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.