CIK: Ponovo kazna za Begu Gutića i SDA, po “džepu udareni” Dodik i SNSD

by nedim
| 13:47

Centralna izborna komisija BiH izrekla je kazne zbog  govora mržnje : predsjedniku Republike Srpske  Miloradu Dodiku- 5.000, a SNSD-u sa 7.000 KM  zbog govora  u Bileći 22. septembra 2018. godine., te stranci SDA -5.000 KM  i kandidatu za Skupštinu TK  Begi Gutiću- 5000 BKM , zbog  govora od  13. septembra na skupu  u Banovićima.

U toku rasprave o prijavi Saveza za pobjedu protiv kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za govor u Bileći 22. septembra 2018. godine, obrazloženo je da je Dodik na tribini u Bileći, uz iznošenje raznih psovki i neprimjerenih izjava.

CIK je također kaznio   Stranku  demokratske akcije (SDA) koja je odgovorna  što je Bego Gutić, kandidat političke stranke za Skupšinu Tuzlanskog kantona Federacije BiH dana 13. septembra na predizbornom skupu održanom u mjestu Banovići, mjesna zajednica Treštenica, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je vodila predizbornu kampanju koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu spola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih spolova – navodi se u saopćenju CIK-a.

Zbog toga joj je, na osnovu Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Kako se u saopćenju, nadalje, navodi, Bego Gutić, kandidat SDA za skupštinu Tuzlanskog kantona oglašen je odgovornim iz istih razloga kao i stranka kojoj pripada, te mu je izrečena novčana kazna u identičnom iznosu (5.000 KM).

Danas je data i saglasnost za jedan broj međunarodnih posmatrača na izborima, te saglasnost za dodatnih 3.000 domaćih posmatrača kojih će, s ranije ovjerenim akreditacijama, prema svim procjenama biti skoro 5.000.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.