Izbori 2018: Upoznajte kandidate kroz pet pitanja – Lejla Vuković (SBB)

by nedim
| 17:18

Ime i prezime: Lejla Vuković

Godina i mjesto rođenja: 1985., Višegrad

Politička organizacija: Savez za bolju budućnost BiH (SBB BiH)

Kandidatska lista: Skupština Tuzlanskog kantona

1.Ko je Lejla Vuković?

Diplomirala sam razrednu nastavu i radila sam u obrazovanju. Politikom se bavim od 2012. Kada sam izabrana za vijećnicu u Općinskom vijeću u Gradačcu, a 2014. sam izabrana za zastupnicu u Skupštini TK.
Predsjednica sam Glavnog odbora SBB-a, udata sam i majka dvoje djece.

2. Zašto te odabrali angažman u SBB-u?

Savezu za bolju budućnost pristupila sam prije šest godina sa uvjerenjem da je to jedina politička opcija koja razumije i suosjeća sa građanima Bosne i Hercegovine i koja nudi konkretna rješenja za ekonomski prosperitet.
Pored navedenog jako mi je bilo interesantno što predsjednik SBB-aa Fahrudin Radončić nije “klasični” političar, jer je čovjek koji nikada nije živio od politike niti je to neko od njegove porodice. To me privuklo da se i sama angažujem u projektu u kome sam i danas.

3. Da li ste u prošlom periodu obavljali dužnost na nekoj javnoj funkciji? Ako jeste, na kojoj funkciji i šta se konkretno na toj funkciji uradili za dobrobit društva/zajednice?

Prije četiri godine osvojila sam mandat u Skupštini TK i tada sam obećala da ću se zalagati najviše za one čija su prava oduzeta, veću zastupljenost žena u svim strukturama i unapređene odgojno-obrazovnog rada. Sada kada se osvrnem na svoj mandat koji je na kraju mogu sa ponosom reći da sam održala obećanje.
Navest ću samo nekoliko projekata kao što je npr. uvođenje naknade nezaposlenim majkama porodiljama koje su bez ovog prava ostae 2010 godine kada je SDP stupio na vlast.
Zatim, oslobađanje djece, studenata ,nezaposlenih osoba od plaćanja tzv ” zdravstvenih markica” što je stupilo na snagu od 2018. godine, a od 2019. oslobođeni će biti i penzioneri sa najnižom penzijom u Federaciji BiH, oboljeli od malignih oboljenja i druge kategorije građana.
Imamo i inicijativu za izmjenu Ustava TK koja bi obezbijedila barem jednoj ženi mjesto u rukovodstvu Skupštine.
Potom izdvajanje 350 000 KM i budžeta TK u svrhu unapređenja predškolskog odgoja i obrazovanja.
Nekoliko realizovanih inicijativa koje se tiču infrastrukturnih radova i izdvajanje preko 500 000 KM za kapitalna ulaganja u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja gdje bih posebno istakla izgradnju škole u Vučkovcima na području općine Gradačac.

4. Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš Vama?

Ukoliko su zadovoljni rezultatima koje sam spomenula u prethodnom odgovoru, onda bi, uz iskustvo koje sam stekla, mogla nastaviti, pa čak i unaprijediti aktivnosti u sljedećem mandatu, te to može biti motiv da neko glasa za mene.

5. Ukoliko Vas građani budu izabrali kao budućeg poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona, šta konkretno od Vas mogu očekivati?

Ukoliko dobijem povjerenje građana Tuzlanskog kantona mogu obećati da ću raditi i djelovati na razvoju Tuzlanskog kantona i da ću biti isključivo u službi naših građana kao svih godina do sad.

(Tuzlainfo.ba)

Ukoliko ste kandidat na jednoj od listi za predstojeće Opšte/opće izbore i želite se potencijalnim glasačima predstaviti kroz odgovore na naših pet pitanja, kontaktirajte nas na e-mail adresu [email protected].

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.