Izbori 2018: Upoznajte kandidate kroz pet pitanja – Almir Šahinpašić (NB)

by nedim
| 20:01

Ime i prezime: Almir Šahinpašić

Godina i mjesto rođenja: 1955., Tuzla

Politička organizacija: Nezavisni Blok

Kandidatska lista: Parlament Federacije BiH

1. Ko je Almir Šahinpašić?

Diplomirani ekonomista, rođen 1955. godine u Tuzli, gdje i danas živim. Od rođenja do 1988. godine živio sam u Živinicama. Diplomirao sam na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1979. godine. Cijeli radni vijek proveo sam u dvije kompanije (u četiri perioda) i to u industriji – ŠIP “Konjuh” dd Živinice (17 godina) i u bankarstvu – NLB Banka (18 godina). U ovom periodu, 25 godina sam obnašao funkciju generalnog direktora i to u “Konjuhu” od 1990. – 2002. godine i u NLB Banci od 2003. – 2014. Godine. Četrdeset godina sam vrlo aktivan u sportu, košarci (15) i rukometu (25), za što sam dobio najveća priznanja na svim nivoima. Bio sam dugogodišnji predsjednik rukometnog kluba “Konjuh” iz Živinica, jednog od najuspješnijih rukometnih klubova u BiH. Formalno sam u penziji već dvije godine. Oženjen sam i otac dvoje djece. Politički nisam bio aktivan do pristupanja Nezavisnom bloku BiH.

2. Zašto ste odabrali angažman u vašoj političkoj opciji?

U Nezavisni blok sam ušao početkom ljeta ove godine jer je to potpuno novi projekat širokog političkog centra, otvoren za sve, kakva je i naša BiH oduvjek bila. Stranka u kojoj su većina mladi ljudi, sa vrlo kompetentnim vodstvom koje predvodi predsjednik Senad Šepić, nastoji osloboditi BiH nakaradne politike svađa, inata i izazivanja konflikata kao stalnih problema. Nezavisni blok traži i nudi rješenja za realne probleme građana u BiH, na taj način zadržava mlade da ne idu iz BiH a zemlju vodi u EU. Stranka ne ide “ni lijevo ni desno”, nego sredinom i naprijed!

3. Da li ste u prošlom periodu obavljali dužnost na nekoj javnoj funkciji? Ako jeste, na kojoj funkciji i šta se konkretno na toj funkciji uradili za dobrobit društva?

Ranije nisam obavljao poslove na javnim fukcijama, radni vijek sam proveo u realnom sektoru.

4. Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš Vama?

U politiku sam ušao da bih svoje veliko znanje i iskustvo u privredi, finansijama i sportu iskoristio da nužnim, kreativnim i konkretnim zakonskim rješenjima napravimo značajne pozitivne promjene u ključnim oblastima naše zajednice. Oni koji me bolje poznaju, znaju sa kojom upornošću ću na tome raditi, naravno pri tome nastojati da ostvarim i maksimalnu saradnju sa kolegama iz sličnih političkih opcija. Ako dobijem mandat uvjeren sam da ću istrajati u ciljevima koje sam postavio, a tokom cijelog trajanja svog eventualnog mandata biću dostupan građanima, fizički u službenom prostoru NB-a, te telefonom, e-mailom i na FB page-u, koje neću mijenjati!

5. Ukoliko Vas građani budu izabrali za budućeg zastupnika u Parlamentu Federacije BiH šta konkretno od Vas mogu očekivati?

Ukoliko dobijem povjerenje birača na izborima, 7. oktobra, za Parlament FBiH, do kraja ću istrajati u sljedećem:

– U sve organe državnih i javnih institucija birati najmanje 35% MLAĐIH od 35 godina.
– SMANJITI POREZE I DOPRINOSE na plaće za jednu trećinu, a povećati poreze na potrošnju i luksuz.
– POVEĆATI minimalne plaće i penzije za jednu trećinu.
– Izboriti se za ČIST ZRAK u Tuzli, Lukavcu i Živinicama obezbjeđenjem finansijske pomoći građanima za energetska ulaganja u kuće, te zaustavljanjem industrijskih zagađenja.
– BRZIM CESTAMA prema Brčkom i Doboju i obilaznicom oko Tuzle (Husino – Simin Han) otvoriti Tuzlu i Kanton u svim pravcima.
– Budžetskom preraspodjelom obezbijediti 2 procenta kako bi obuhvatili svu DJECU BESPLATNIM BAVLJENJEM SPORTOM I KULTUROM. Istovremeno ćemo imati i osnov za vrhunski sport i kulturu.
– SMANJITI zastupničke naknade na razuman nivo.

(Tuzlainfo.ba)

Ukoliko ste kandidat na jednoj od listi za predstojeće Opšte/opće izbore i želite se potencijalnim glasačima predstaviti kroz odgovore na naših pet pitanja, kontaktirajte nas na e-mail adresu [email protected].

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.