Izbori 2018: Upoznajte kandidate kroz pet pitanja – Amila Bećirović (SDA)

by nedim
| 18:00

Ima i prezime: Amila Bećirović
Godina i mjesto rođenja: 1968., Tuzla
Politička organizacija: Stranka demokratske akcije
Kandidatska lista: Lista za Parlament FBiH, br. 11

1.Ko je Amila Bećirović?

Zaposlena sam u ZZO TK, kao Ljekar savjetnik, obavljam vrlo složene poslove. Prethodno sam bila uposlenik JZNU Dom zdravlja Tuzla, kao specijalista porodične/obiteljske medicine. U toku agresije na BiH, kao student sam bila angažovana na zbrinjavanu ranjenika u UKC-u, a poslije rata radim humanitarno, kao ljekar u kolektivnim centrima sa raseljenim osobama i kućnim posjetama starih i bolesnih osoba u našem gradu.
Posebno sam ponosna na angažman u Srebrenici, s povratnicima. Majka sam jednog djeteta.

2. Zašto te odabrali angažman u Stranci demokratske akcije?

Kao student 1990. godine sam osjetila potrebu i patriotski angažman ostvarujem kroz program i ideje SDA. Kao jedina patriotski orjentisana stranka, SDA je organizovala odbranu BiH, stvorila međunarodno priznatu državu, sve njene institucije i zakone. Ideje i principe prvog predsjednika BiH, rahmetli Alije Izetbegovića slijedim dosljedno i časno.

3. Da li ste u prošlom periodu obavljali dužnost na nekoj javnoj funkciji? Ako jeste, na kojoj funkciji i šta se konkretno na toj funkciji uradili za dobrobit društva?

Obavljam poslove Ljekara savjetnika u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, i svakodnevno se susrerćem s aktuelnim problemima u ostvarivanju prava, osiguranika našeg kantona. Od marta prošle godine s timom Zavoda sam krenula u kontrolu potrošnje društvenog novca, kroz kontrolu propisivanja lijekova s Pozitivne liste, kontrolu privremene spriječenosti za rad i ortopedskih pomagala. Na moj prijedlog privremeno su oduzete šifre nekim ljekarima, kontrole su postale kontinuirane, što je rezultiralo racionalizacijom potrošnje novca.

4. Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš Vama?

Kandidat sam na listi za Opće izbore 2018 na prijedlog časnih ljudi iz SDA, koji su prepoznali moje kvalitete, moju snagu, stručnost i čestitost. Ponosna sam na ovu kandidaturu i molim građane da glasaju za časne i ostvarene ljude. Nadam se da će i građani prepoznati u meni nekog, ko je sposoban da uradi nešto što se zove rad za bolje sutra naše djece, i bolje svih nas. Neko sam ko zaista cijeni stručnost, rad , red i poštenje, jer ko me poznaje zna da sam i sama takva i ne želim se mijenjati.

5. Ukoliko Vas građani budu izabrali kao budućeg poslanika u Parlamentu FBiH, šta konkretno od Vas mogu očekivati?

Radit ću ciljano na povećanju standarda u zdravstvu, reformi zdravstva, jačanju “zdravog” privatnog sektora, na tome da se smanji broj osiguranika po timovima porodične medicine a poveća broj ljekara, kao i jačanju Službi urgentne medicine. Svakako treba nam i Opća-gradska bolnica u Tuzli, a prioritetno je i odvojiti rad ljekara u privatnim ordinacijama od rada u javnom sektoru, kroz inetgrisane programe raditi na povećanju nataliteta. Odlaskom starijih ljekara u penziju, ostajemo bez vrsnih specijalista u mnogim granama medicine, te stoga ću se boriti da se mladim kolegama dodijeli veći broj specijalizacija, po detaljno razrađenom planu i potrebama.

Moji ciljevi su:
– jednakopravnost u ostvarivanju prava iz oblasti zdravstvene zaštite na cijeloj teritoriji države BiH,
– vratiti osmijeh na lice djeteta, majke, starih, invalida….,
– stvarati zdraviju naciju.

(Tuzlainfo.ba)

Ukoliko ste kandidat na jednoj od listi za predstojeće Opšte/opće izbore i želite se potencijalnim glasačima predstaviti kroz odgovore na naših pet pitanja, kontaktirajte nas na e-mail adresu [email protected].

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.